Smålänningen har i en serie granskande artiklar berättat om hur flera tidigare chefer inom Markaryd kommun vittnat om en osund ledningskultur i det absoluta chefs-toppskiktet inom kommunen.
Ord som "tystnadskultur", "rädsla", "skitsnack", "feghet", "demokratibrist" och "ja-sägare" är bara några omdömen som använts när de tidigare toppcheferna beskrivit hur de upplevt arbetsklimatet inom den centrala ledningsgruppen som består av kommunens absolut högsta höns.
Att tre tidigare toppchefer, som alla relativt nyligen avslutat sina anställningar inom Markaryds kommun, målar upp en så samstämmig bild av kommunen som en dysfunktionell arbetsplats präglad av Bengt Germundssons detaljstyrning - är inget annat än anmärkningsvärt. Lika anmärkningsvärt är det hur kommunens högste politiker ser på offentlighetsprincipen.
Annons
Annons
Allt började med ett läsartips till Smålänningen. Ett tips om att det skulle finnas ett starkt kritiskt mejl från kommunens förra HR-chef till kommunalrådet Bengt Germundsson. Ett mejl där kommunhuset beskrivs som en "psykologiskt otrygg arbetsplats där det råder tystnadskultur" på grund av rädsla, skitsnack och brist på tillit.
Så: En anklagelse om att en tystnadskultur råder i kommunhuset riktas. Du kan aldrig ana vad som händer sen när Smålänningen begär att få ut det kritiska mejlet i sin helhet.... Tystnad såklart. Locket på, och mejlet hemligstämplas i sin helhet. Inte en enda bokstav ska vi eller kommuninvånarna få ta del av. Beslutet taget av kommunens högste politiker Bengt Germundsson.
På kommunens hemsida går Bengt Germundsson själv ut och förklarar varför mejlet sekretesstämplas. Två anledningar anges. Man vill inte bryta en påstådd överenskommelse mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Och Germundsson vill inte (och här direktciterar jag) "sprida den tidigare HR-chefens svepande och kollektiva anklagelser om sina närmaste kollegor i centrala ledningsgruppen".
Okej! Obekväma åsikter ska alltså undanhållas medborgarna, och Bengt Germundsson gör sig själv till det mänskliga filtret. Och samtidigt försöker man hävda att offentlighetsprincipen går att förhandla bort genom avtal mellan den anställda och arbetsgivaren. Jag blir mållös.
Lika mållös blir jag över de svar vissa Markarydspolitiker ger i dagens Smålänningen på frågan om hur de ser på hanteringen gällande att hemligstämpla det kritiska mejlet.
Annons
SD:s Heino Johannesson verkar inte tycka att offentlighetsprincipen är mycket att försvara, och ger tummen upp till Germundssons agerande.
Annons
Elin Svensson, moderaternas ordförande i Markaryd, ger ett intressant svar på frågan "Tycker du att det generellt är viktigt att kommunen är öppen och transparent i sitt arbete inför medborgarna?". Nämligen svaret "I den mån det är nödvändigt". Inga överord där inte. Som kommuninvånare i Markaryd ska man uppenbarligen vara nöjd med det lilla sett till kommunal transparens.
Det här är dåliga nyheter för dig som är boende i Markaryds kommun. För offentlighetsprincipen är central i den svenska rättsordningen, och en garanti för att vi alla ska kunna ta tillvara våra medborgerliga rättigheter. Du och jag har rätt till insyn i kommunens verksamhet, och hur våra skattekronor används. För i slutändan är öppenhet en garanti för effektivitet i förvaltningen.
Anders Sjölin
Chefredaktör och ansvarig utgivare