Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Älmhults IF gnuggar anfall inför mötet med bottenlag – Smålänningen sänder: ”Krävs kreativitet”

En läcker frisparksvariant grundlade segern mot Växjö Norra.

Älmhults IF-tränaren ser värdet i fasta situationer och tror att det kan bli avgörande även mot Hörviken, en match som Smålänningen sänder.

– Mot lag som backar hem gäller det att ta vara på hörnor och frisparkar, säger Martin Åström.

Älmhults IF tar emot bottenlaget Hörviken på måndagskvällen – en match som du kan se direkt på vår hemsida.

Bild: Simon Nyman

Annons

För att se sändningarna från den lokala fotbollen måste du vara prenumerant på Smålänningen, något du enkelt blir genom att klicka här.

Matchen ser du på www.smalanningen.se på måndag klockan 18.55.

•••

Älmhults IF besegrade Växjö Norra på bortaplan med 3–0 och studsade tillbaka till vinnarspåret efter förlusten mot Älmeboda/Linneryd i omgången innan.

Annons

Annons

– Vi började matchen bra och borde tagit ledningen. Sen kom Norra tillbaka och jämnade ut spelet. I början av andra stod det och vägde fram till deras utvisning på målvakten, säger ÄIF-tränaren Martin Åström.

Men inte ens en ordinarie målvakt hade läst eller räddat frisparksvarianten som Noah Ejneborn sköt in via den högra stolpen.

– Kanske inte. Det är en skör tråd för att varianter ska funka. Det var nära att petningen blev för lång och att frisparken skulle bli misslyckad. Vi försöker ha lite varianter för frisparkar, hörnor och inkast. I jämna matcher kan det avgöra. Vi har haft en del matcher nu då lagen backat hem och då kan det krävas att man lyckas med de fasta situationerna.

Ett underskattat moment av den moderna och oftare passningsfokuserade fotbollen?

– Ja, framför allt mot lag som backar hem, som är svåra att spela igenom. Då gäller det att ta vara på hörnor och frisparkar. Det gjorde vi inte mot Älmeboda/Linneryd...

Älmhults IF ligger fyra i tabellen med 17 inspelade poäng. På måndag gästas Älmekulla av bottenlaget Hörviken, som placerar sig under nedflyttningsstrecket på nio poäng.

Ett lag som också kommer backa hem på Älmekulla?

– Det är mycket möjligt om man ser till deras resultat på bortaplan senaste tiden. Och det är vi beredda på. Det krävs att vi har kreativitet på offensiv planhalva. Det jobbade vi med efter förlusten mot Älmeboda och det har vi jobbat med den här vecka också. Uppspel och sista tredjedelen.

Annons

Annons

Hur är läget i truppen?

– Vi har troligtvis en långtidsskada på Albin Käll och Gamal Al-Haqli är avstängd efter tre gula kort. Vi har någon sjukdom och lite småskavanker men resten hoppas jag ska vara tillgängliga, säger Martin Åström.

Annons

Annons

Till toppen av sidan