Annons

Annons

Annons

krönikaVetenskapskrönikor

Johanna Björklund
Självförsörjning ger mat på bordet i en osäker värld

Pandemin gav erfarenhet av livsmedelsbutiker med tomma hyllor. Med krig i vår närhet och accelererande klimatförändringar är mat på borden inte självklart. Ökad självförsörjning bygger motståndskraft, men det handlar framför allt om att ersätta importerade insatsmedel med lokal förnybar energi och kretslopp.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Aas, Erlend

Annons

Jag är en idog hemmaodlare som varje år, trots blandad framgång, med glädje fyller mitt lilla växthus och mina odlingslådor med plantor och frön. Stolt kan jag berätta att det nästan gör mig självförsörjande på tomater och vitlök. Jag odlar inte för att vara självförsörjande, det är inte självhushållning som en förberedelse inför kaos och krig eller när klimatkrisen kommer närmare. Jag tycker odling är roligt och lärorikt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan