LIVE: Följ direktrapporteringen här

Branden i mossen strax utanför Bredaryd startade vid lunchtid på söndagen. Elden spred sig och omfattade under kvällen runt 500 hektar. Branden spred sig inte något ytterligare under natten, temperatur, luftfuktighet och duggregn stoppade den. Men räddningsmanskapet fick jobba med att släcka bränder inne i brandområdet.

LÄS MER: Livesändning från branden: ”Det ser ut som ett inferno”

Under natten och morgonen har ett intensivt arbetet med att förhindra att branden sprids pågått. Räddningstjänsten har arbetat med att stärka vattenförsörjningen genom att ersätta tankbilarna med slangledningar som skapar en säkrare vattentillgång.

— Vi har just nu åtta tankbilar och vi måste frigöra dem så att de kan användas om branden kan ta nya vägar, säger Göran Melin, räddningsledare vid branden.

Vattenbomba i området

Räddningsledaren räknar med att branden kommer att öka i styrka framåt eftermiddagen igen. Skogsbränder brukar tillta under eftermiddagarna, förklarar han. Dessutom väntas torrare väder och en vind som kan kantra och då skapa en bredare front på branden än under söndagen.

Fortfarande jobbar ett 90-tal personer med branden. Under morgonen återupptas vattenbombningen från helikopter. Tre civila och en militära helikopter medverkar.

Ett flertal helikoptrar kommer att vattenbomba i området och Transportstyrelsen har avlyst luftrum för dessa. Detta innebär att privata flyg, helikoptrar och drönare inte får flyga i området. Syftet med att avlysa luftrummet är att inte störa helikoptrarna som används för vattenbombning. Räddningsledningen vädjar att drönarförbudet i området efterföljs för att inte äventyra flygsäkerheten.

"Mixade grupper"

Annons

Man har också begärt in ytterligare förstärkning från Försvarsmakten. Upp till 100 militär personal är tillkallade, utöver de 15 från försvaret som jobbat med branden hittills. De beräknas komma till platsen under dagen.

— De kommer bland annat att jobba med att stärka begränsningslinjerna för branden. Vi kör mixade grupper med brandmän och militär personal, det funkar väldigt bra, säger Göran Melin.

LÄS MER: Golfklubben hjälper räddningstjänsten

Dessutom har man hjälp från Frivilliga automobilkåren som kör bandvagnar och terränggående fordon, samt från Maskinringen som sprutar vatten från gödseltunnor för att säkra begränsningen av branden.

— Att köra vatten i gödseltunnor är effektivt. Det är ett antal lantbrukare som har åkt många mil, de gör ett fint jobb, säger Göran Melin.

Branden har orsakat stor rökspridning och lukt kan kännas i stora delar av Jönköpings län. Orsaken till branden är ännu oklar, man vet bara att den startade i en del där det finns torvproduktion, säger Göran Melin.

Full styrka till 23.00

Inga personer har skadats i branden. Under söndagseftermiddagen var några fastigheter nära att drabbas av branden men räddningstjänsten lyckades stoppa branden och begränsa den på det området. Det ska i nuläget inte vara någon fara för fastigheter.

— Vi bedömer att branden ska stanna ute på mossen, om det går som vi vill, säger Göran Melin på måndagsförmiddagen.

Vid 16.00-tiden meddelade Anders Björk, räddningschef i Värnamo kommun, att styrkan på branden lugnat sig en aning.

— Men vi kommer att vara kvar med full bemanning. Vi drar inte ner på styrkan förrän vid 23.00 tiden i kväll, säger han.

Anders Björk uppger också att det kan uppemot en vecka innan branden är helt släckt.

— Om man räknar in eftersläckningsarbete och sådant kan det ta så lång tid, säger han.