Det är inte bara buskismetropolen Vallarna som lockar till skratt i Falkenberg.

Fotbollsintresserade har kanske haft svårt att dra på smilbanden den senaste säsongen, men revyälskarna gör det desto mer. Två skratt i minuten satsar ensemblen på.

Falkenbergsrevyn är Sveriges största nyårsrevy - och nu firar man dessutom 20-årsjubileum. Av de 20 000 biljetter som släpps har redan 14 000 sålts drygt en månad före premiären.

Med från starten

– I fjol hade vi 98-procentig beläggning på alla föreställningarna och det är ju helt fantastiskt. berättar revylegenden Håkan Runevad - som varit med i alla 20 åren.

Bertil Schough är en annan av veteranerna.

– Förra året hade vi över 250 rejäla skratt i genomsnitt per föreställning. Ungefär två skratt i minuten gör att vi utan att rodna kan kalla oss Sveriges roligaste revy, säger Bertil Schough.

Håkan och Bertil var med om att starta Falkenbergsrevyn 1997.

– Vi började faktiskt långt innan dess. Bertil kom med i Krogseredsrevyn 1987 och jag 1991. Vi spelade i en bygdegård mitt ute i skogen. Den kunde inte ta så mycket publik, men vi lyckades ändå få 11 000 att åka till del lilla bygdegården.

Annons

Men i två decennier är det Falkenbergsrevyn som gällt - och publiksiffrorna har dubblerats.

Ny regissör

Utöver Håkan Runevad och Bertil Schough består ensemblen av Anna Bromee, vanligen musiker, sångare och skådespelerska i Stockholm, Lena Pettersson , Eva-Lotta Bernström och Bengt Ivarsson. Den sistnämnde är den riktigt stora revyräven. Han började redan 1985 i Krogseredsrevyn.

Ny regissör i år är Mats Sandelius från Karlshamn, som regisserat många revyer runt om i landet.

Om 20 000 kommer till Falkenberg för att se revyn så kan publiksiffrorna mångdubblas senare i år när föreställningen visas i tv. Där har man mätt till närmare miljonen tittare när tidigare föreställningar sänts.

Södra Sverige

Besökarna på plats i Falkenberg kommer från hela södra halvan av Sverige.

– Bussbolag från Värmland och söderut bokar in besök på vår revy - en del tillsammans med Ullaredsbesök, säger Håkan Runevald.

Falkenbergsrevyn har blivit Hela Sveriges revy och därför har man sedan länge lämnat lokalrevyspåret. Besökarna/tittarna måste ju ha någon relation till det som det skämtas om.

Och nationellt och internationellt har 2016 bjudit på många revyuppslag inför 2017 års revy.

Brexit är naturligtvis med i revyn - som fått namnet Spexit.

– Sen har vi ju dopningsskandalen i Norge och så förstås presidentvalet i USA, säger Runevad. Det händer hela tiden saker som gör att man kan få ändra på slutet.

Romson, Karolinska, Kommunal är andra givna revynummer.

– Alla i revyn hjälps åt med texterna. Vi bor ju inte i Falkenberg alla man via Skype och Facebook går det ändå att diskutera sig fram till de bästa texterna.

Sven-Inge Idofsson

s-i.idofsson@smalanningen.se