Sitt intresse för bilar har Kenneth Lindkvist burit med sig sedan barnsben.

– Jag växte upp på en gård och min äldre bror var också mycket motorintresserad. Vi brukade meka med olika maskiner och när vi blev äldre föll det intresset naturligt över på bilar, säger han.

Det skulle dock dröja fram till 1997 innan Kenneth bestämde sig för att förverkliga en gammal dröm.

Han skulle köpa en Chevrolet Corvette Stingway av 1976 års modell.

– Det är just den årsmodellen som känner lite extra för. Den har ett mycket tilltalande utseende med många utstickande former och linjer. Den ger nästan en lite bullig känsla.

580 hästkrafter

Till slut hittade han sitt drömobjekt i Hovmantorp.

Och det har hänt en del sedan han köpte bilen för 20 år sedan.

– Det är främst motorn och växellådan som jag har modifierat. Som standard har bilen 195 hästkrafter men numera har den 580 hästkrafter. Med andra ord händer det en del när man trycker på gasen.

Annons

För att närmare beskriva prestandan berättar Kenneth att han har kört ett 402 meter långt race på 12 sekunder med 193 kilometer i timmen som sluthastighet.

Han är sedan många år medlem i Feringe Hot Rod Association och brukar ställa ut sin bil på olika utställningar och medverka vid bilträffar både i närområdet och på andra orter.

– För några år sedan träffade jag faktiskt bilens gamla ägare i samband med att jag ställde ut den i Kärrasand. Han tyckte att det var kul att se sin gamla bil och gav mig dessutom beröm för att jag hade skött den så bra under åren.

Lagligt streetrace

Om en dryg månad ska Kenneth ställa upp i Älmhult Street Legal Race för andra gången, en tävling som han dessutom är en av initiativtagarna till.

– Vi ville helt enkelt anordna ett lagligt streetrace med alla tillstånd som det innebär. Förra året lockade tävlingen många deltagare och mycket publik och det här året hoppas vi på en ännu större uppslutning.

Tävlingen bjuder på några nyheter i år.

– En speciell tidtagningsbuss kommer hit från Stockholm för att mäta förarnas tider på sträckan 0-201 meter. Dessutom kommer vi att dela upp det andra momentet i en stege där förarna möts i dueller. I det fallet är inte tiden det viktiga utan det gäller istället att komma först över mållinjen. På så sätt är det andra faktorer än bara hästkrafterna som spelar roll. Det handlar istället om bland annat reaktionstid, väggrepp och personliga köregenskaper.

Och Kenneth ser fram emot att få tävla på Danska Vägen i Älmhult.

– Det ska bli mycket kul att få köra streetrace under ordnade former. När det gäller mina chanser i tävlingen är jag ganska ödmjuk. Min bil ligger någonstans i mittskiktet när det gäller hästkrafter och köregenskaper, säger han.