Markarydstjejerna Julia Biskupiak och Melida Skoko reste till Stockholm på torsdagseftermiddagen. Det handlade om den 63:e Berzeliusdagarna, som arrangerades den 26 - 27 januari.

– Sedan på fredagen så började själva Berzeliusdagarna, berättar Melida Skoko som precis som Julia Biskupiak går naturvetenskapsprogrammet i NA15.

Platsen var Stockholms universitet och det blev en del föreläsningar.

– Det var forskare, professorer, läkare. Det var olika yrken, berättar Julia Biskupiak om föreläsarna.

En nobelpristagare

Svenska Kemisamfundet har anordnat Berzeliusdagarna sedan 1956. Syftet är att ge svenska gymnasister en inblick i vad det innebär att studera kemi på högskola och universitet och vad man kan jobba med som kemist.

På lördagen fanns också en nobelpristagare i kemi på plats i Stockholm. Det var Ben Feringa från universitetet i Groningen, Nederländerna.

2016 fick Feringa kemipriset, tillsammans med Fraser Stoddart och Jean-Pierre Sauvage.

Det blev mycket om nanoteknik i Ben Feringas föreläsning. Och en hel del spännande forskning.

– Och hur en materialet i en bil ska självreparera sig, säger Melida Skoko.

Att man kunde koppla kemi till att bilar kan självrepareras, det hade de ingen aning om.

Kemi kunde också kopplas till sådant som medicin, och hållbar utveckling. Hur kemin kan användas inom dessa områden, var något av det som de fick med sig hem att fundera på. Syftet med Berzeliusdagarna är inspirera unga människor som är intresserade av kemi.

Annons

– Man kan ju ha en stereotyp uppfattning om kemi. Att det är labbrock, provrör i ett labb... Men det var så mycket mer, säger Melida Skoko.

Det är, med andra ord, ett ganska brett område.

Flera universitet hade också utställningar under Berzeliusdagarna. Melida Skoko och Julia Biskupiak kan rekommendera andra gymnasielever att delta i dessa dagar.

Hela Sverige

Redan på fredagen åt alla, som fått stipendier till att åka till Berzeliusdagarna, middag tillsammans.

– Det var ju elever från hela Sverige, säger Julia Biskupiak.

Dessutom fanns det gymnasielever även från Finland och Norge. Över 300 elever var på plats. Dessutom en del lärare.

Stipendier ges av Kemisamfundet. Melida Skoko och Julia Biskupiak anmälde sitt intresse för att de var nyfikna på evenemanget.

Vad ska ni göra i framtiden? Ska ni syssla med naturvetenskap?

– Ja, jag söka till läkarutbildningen, säger Julia Biskupiak.

Samma planer har Melida Skoko. Det innebär dock en lång utbildning, men båda tycker att detta verkar roligt och intressant.

De har båda varit på praktik på lasarettet i Ljungby. De fick där en inblick i läkaryrket och kom fram till att detta tilltalade dem.

Visserligen ser man mycket elände på sjukhus, väldigt sjuka människor men:

– Känslan av att man kan hjälpa en människa som är sjuk är hundra gånger bättre om man säger så, förklarar Melida Skoko.

Är favoriten

Det är också intressant, anser de, att lära sig hur människokroppen fungerar, med alla dess system. Men egentligen är det biologi som är deras favoritämne, bland naturämnena.

Kemi och fysik är inte lika intressant?

– Jo, det är roligt, säger Julia Biskupiak.

Men alla naturämnen är kopplade till varandra, understryker hon. En medicinare får ju till exempel också studera mycket kemi under sin utbildning.

– Men biologi är verkligen favorit, säger Melida Skoko.

Universiteten i Lund, Uppsala eller Linköping kan bli aktuellt efter studenten nu i vår. Lunds universitet är förstahandsvalet. Stockholm, med sina tunnelbanor, pendeltåg, och stress, lockar inte lika mycket. Dessutom är det extremt svårt att hitta en bostad i Stockholm.