– Vi ser i dag en akut situation och den kräver att vi alla hjälps åt för att lösa bostadsproblemet för dem som vid 18-årsdagen abrupt måste lämna sina trygga boenden, säger Mona Kristoffersson som är en av de aktiva i föreningen.

Hon berättar att när ungdomarna på lösa grunder skrivits upp till 18 år, eller fyllt 18 så övergår ansvaret till Migrationsverket. De placeras då på vuxenboende någonstans i Sverige och förlorar sin skola, sitt sociala nätverk, sin träning och sina få trygga vuxenkontakter.

– Om de istället ges möjlighet att fullfölja sina gymnasiestudier i Ljungby och därefter söker sig till arbetsmarknaden ökar chanserna att de får uppehållstillstånd. Riksdagen har lagt ett förslag om möjlighet till att fullfölja sina studier, men beslut om detta kommer troligtvis inte förrän till sommaren.

De mår sämre och sämre

Annons

Mona berättar vidare att ungdomarna under tiden mår sämre och sämre. De är oroliga, sover och äter dåligt, är trötta och mycket ledsna. Trots detta studerar de så mycket de orkar, deras drivkraft är att etablera sig i Sverige, hitta jobb och börja betala tillbaka det de fått i Sverige. Det är tacksamma ungdomar.

– Vi vädjar därför till alla i Ljungby om hjälp. Har ni ett rum i er bostad till ett ensamkommande barn/tonåring? De äter huvudmålet på sin skola och är vana att klara sig själva. De flesta som engagerar sig för dessa barn/ungdomar gör det ideellt och med glädje. Att ställa upp för en annan människa ger tusenfalt tillbaka, och påminner oss om att tillsammans kan vi göra stordåd.

Mona fortsätter med att alla människor, var de än befinner sig på jorden, vill känna trygghet, kärlek och lycka.

– Det är inte annorlunda för dessa killar och tjejer, hörsammar ni vår vädjan och upplåter en plats i ert hem kommer ni att få massor tillbaka. Kontakta oss om ni vill och kan hjälpa till, vi behöver er.

Föreningen Goda Krafter i Ljungby för ensamkommande ungdomar i Ljungbys kontaktpersoner är; Mona Kristoffersson, Jörgen Alfrid, Ingegärd Johansson, Petra Rusza, Björn Gullander, Jan Björnlund, Lisbeth Carlsson, Kjell Carlsson, Margareta Hörlén, Anders Wirehn, Anita Johansson och Berith Peterson.

Läs mer om Ingegerd Johansson 86 år som öppnat sitt hem för två ensamkommande från Afghanistan.