I brevet till vänorterna Lappträsk, Time och Älmhult beklagar borgmästaren Jørgen Johansen att samarbetet sägs upp. Han skriver att detta helt och hållet beror på budgetförändringar för de kommande åren, som tvingar Allerød att prioritera.

Allerød inledde vänortssamarbetet med Lappträsk på 1960-talet och Älmhult blev en del av utbytet 1981. 1985 blev vänorterna fyra när norska Time anslöt sig och sedan dess har utbytet skett mellan de fyra.

Förvånad

Annons

Fram tills nu har kommunerna turats om att ta emot de tre andra för ett årligt utbyte.

– Det har varit en bra modell för samarbetet med fyra vänorter i Norden som alla är varandras vänorter, säger Elizabeth Peltola (C), oppositionsråd, som är förvånad över beslutet.

Är det dyrt med vänortssamarbetet?

– Nej, vi har avsatt 100 000 kronor om året och det är sällan det används upp ens när vi är värdkommun. Men vi får respektera deras beslut.

Hon berättar att det mest konkreta utbytet i senare tid är det kostenheten och kostchef Sofia Herbertsson har haft med Time kommun, som har tittat mycket på Älmhults utveckling av maten inom äldreomsorgen.

– För Älmhult har det varit ett givande samarbete. Det skiljer sig en del mellan de olika länderna och utbytet har gett inspiration. Det kan vara bra att få en internationell syn på det hela. Vårt sätt att lösa saker är inte alltid det enda sättet och kanske inte heller det bästa, säger Peltola.