I somras föddes idén om att hantverka fram eget öl. För ett tag sedan bildades bolaget och nu laboreras det för att få fram egna unika recept samtidigt som man letar efter stora rostfria kärl.

Fakta: Öl

Öl anses vara världens äldsta alkoholhaltiga dryck. 7000 år gamla spår finns från Irak/Iran ..

Fakta: Öl

Öl anses vara världens äldsta alkoholhaltiga dryck. 7000 år gamla spår finns från Irak/Iran om att man tillredde spannmålsbaserad öl.

Trenden med små och lokala bryggerier startade i USA och Storbritannien på 1970-talet. Sveriges första kom 1995. Antalet växer stadigt och nu finns en handfull i Kronobergs län.

Ingredienserna är vatten, malt (normalt korn), humle, jäst plus olika smakämnen.

Ale är en så kallad överjäst öl, som ger en grumlig öl. Lager görs via underjäsning i en lägre temperatur och blir klarare eftersom jäsningen blir mer effektiv.

Lokal finns redan, som troligen blir landets stadigaste: Vareböke gårds hundraåriga stenlada med över metertjocka väggar.

Inne i mangårdsbyggnaden råder en iver. Husets Viktor Lööf, 26 år och halvvägs på ekonomilinjen i Växjö, och Jonathan Kramer, 23, Älmhultsbo som sitter i Ikeas varuhuskassa, berättar att målet är att redan till hösten sälja första flaskan.

Med i projektet är även Viktors bror Gustaf samt studiekompisen Jakob Nachweij från Västervik.

Liten lokal, tack

Det finns två skäl bakom satsningen - eget och andras ölintresse. Mikrobryggerier poppar upp svampar i landet.

– I dag är det inte bara ”en stor stark” som gäller. Det är inne att testa öl från små hantverksmässiga bryggerier, säger Viktor.

– Ja, lokalt öl är det nya vinet, tillägger Jonathan.

De berättar att intresset lokalt är stort. Ofta, ofta, får de frågan: När kan vi börja köpa..?

Annons

Tanken är att först börja sälja till närliggande restaurangerna. Nästa etapp blir att bli leverantör till Systembolaget.

Och drömmen är att på sikt kunna öppna en egen pub i stenladan halvmilen från Älmhults city.

Brygga med känsla

Ingen av delägarna har bryggmästarutbildning. Men de fortbildar sig själva och provar noggrant.

– Vi brygger efter känsla. Men vi måste vara supersäkra på våra egna recept innan vi kan köra igång.

Hobbyprojeket ska, är det tänkt, växa till något professionellt, förhoppnings ”något stort”. Men man betonar det hantverksmässiga och helst med lokala råvaror, som humle.

– I morgon ska vi (i köket) buteljera två backar öl. Det ska bli väldigt kul. Men det kräver mycket jobb, säger Jonathan.

Överjäst öl

Inte oväntat är det överjäst öl – ale – som gäller i förstone. Men det lär också bli stout (en slags porter) och troligtvis bakefter även ”vanlig” lager (pilsner).

Kapsylen far upp och vi får testa en köks-ale. En hel del citrus och mycket humle.

Kanske kan just denna brygd sätta Älmhult på ölkartan. Hösten får avgöra.