Årets upplaga, med tema Rörelse och återhämtning, blir lite av extra allt. Det mesta är koncentrerat till Friskis&Svettis träningscenter.

Undantaget är invigningen, som kommer göras av kommunalrådet Eva Ballovarre, av den nya Hälsans stig. Det är en slags trottoarstig som ringlar sig igenom centralorten.

Den är uppskyltad och är fem kilometer lång med start och stopp överallt. Till skillnad från motionsrundor i naturen ska den vara tillgänglig året runt, även snöiga vinterdagar.

– Tanken är att människor som är drabbade av hjärt- och lungsjukdomar ska ut och röra på sig. Det är väldigt viktigt att inte bli soffliggande, säger Gerhard Ohmes, från just Hjärt- och lungsjukas förening som ligger bakom initiativet.

Mästare Lidberg

Det stora affischnamnet är annars Martin Lidberg. Enligt Thomas Franzén från kommunens fritidsavdelning blir det största satsningen hittills. Och vad mer kan man säga om att kontraktera en EM-guldmedaljör i brottning, vinnare av såväl Lets Dance som Mästarnas mästare.

Annons

Han kommer att både hålla föredrag om "Vägen till en bättre hälsa" och leda ett träningspass. Dessvärre är passet redan fullbokat, bara reservplatser finns.

Indiskt och thailändskt

Samtidigt erbjuder motionsmässan så mycket annat i gratisväg. Det går att testa explosiv Thaiboxning, sengångarsakta Qigong, rörelserik Bollywood dans såväl som nyetablerad yoga.

Värden ställer upp genom att bland annat erbjuda provning av cirkelgymnastik, däribland en snällare mjukare variant och en för hela familjen.

– Vi vill få in folk som aldrig varit här. För många är det ett stort och lite läskigt steg att ta, säger Zara Tall, verksamhetsledare.

Trilla och doping

Under den sista timmen av de totalt fyra kommer Jenny Folkesson och Veronica Cofre Lindow från Region Kronoberg att föreläsa under den finurliga rubriken "Trilla eller Träna, båda kan hända".

Smålandsidrottens Jonas Knutsson finns på plats för att informera om doping och kosttillskott.

Därutöver kommer en rad föreningar, företag och organisationer att visa upp sig.

Någon sofflunch - som vila till mysig musik blir det däremot inte, även om det verkar segla upp som en ny trend. Men arrangörerna betonar att just återhämtning är viktig.