Förra årets premiär för kulturnatta i Älmhult kunde knappast någon missa om de i närheten av av centrum. För på 20-talet platser sprudlade olika kulturevenemang,

Besökarna stötte flera gånger på duon Svart Adam Solander och Erik Klinga från gycklargruppen Trix, som bjöd på gatuteater med olika inslag. Klinga imponerade på sina styltor och Svart Adam Solander var en mästare på att jonglera.

I Folkets hus teatersalong direktsändes opera från Metropolitan i New York. I Ikeas aktivitetshus roade sig barn med att klä ut sig då Regionteatern öppnat upp sitt kostymförråd.

Fredrik Karlsson från Växjö imponerade med den ena trolleriet efter det andra och allsköns mat lagades på olika platser. Programmet för i år är ännu inte klart - så det finns plats att påverka kvällens innehåll.

Förra året framträdde på kvällskvisten gruppen The Jazzcrusaders med sångerskan Emma Denward med "båtjazz". Det handlade om lättillgänglig jazzmusik för en ung publik med båttema, melodier om hav, båtar och segel.
Foto: Christer Gustafsson

Härlig mötesplats där kultur och människor möts

– Fjolårets premiär av Älmhults Kulturnatta var en succé och i år satsar vi på att tillsammans skapa ett minst lika bra arrangemang, där Älmhult visar upp kultur när den är som allra bäst, säger en av arrangörerna, Helen Karlsson.

Den 13 oktober kommer Älmhults centrum att spraka av liv och förvandlas till en härlig mötesplats där kultur och människor möts.

– Årets tema är påhittighet. I Älmhult kryllar det av drivna och handlingskraftiga personer – entreprenörer och inspiratörer som tillsammans utvecklar orten och företagen. Nu vill vi att alla lockar fram den påhittige Smålänningen i sig för att vara med och bidra till ett rikt program och en oförglömlig kväll.

Annons

Helen menar att det finns många olika aktörer som kan vara med och bidra till en fantastisk kväll i kulturens namn.

– Vi vänder oss till lokala föreningar och andra organisationer, företag, restauranger, fastighetsägare, professionellt utövande kulturskapare och handlare. De är alla välkomna att delta.

– Evenemanget kan äga rum utomhus eller inomhus och rikta sig till barn och ungdom, vuxna eller för hela familjen. Ambitionen är att tillsammans skapa och erbjuda ett brett programutbud med kultur i alla dess former: kulturhistoria, berättande, konst, gatukonst, eldshow, ljusinstallation, föredrag, utställningar och uppvisningar, design, hantverk, musik, foto, dans, mode, teater, mat och dryck med mera. säger Helen som ser fram emot en fantastisk kväll liksom i fjol, säger Helen.