Mobilsurfandet ökar kraftigt i landet, och Kronobergs län sticker ut i statistiken. Här har surfandet nämligen ökat med så mycket som 42 procent under det senaste året.

Allra mest mobilsurfar man alltså i Älmhults kommun, följt av Alvesta och Tingsryd, medan Ljungby är den kommun där surfandet procentuellt har ökat mest under året. Älmhult låg med andra ord på en hög nivå redan sedan tidigare.

Finns förklaringar

Annons

– I Kronoberg har vi byggt ut 2G- och 4G-nätet med 17 procent, och täcker nu 99,94 procent av länets yta, säger Magnus Österholm, nätexpert på Telenor, som tror att detta är en del av förklaringen till ökningen.

En annan förklaring är att det numer finns abonnemang med obegränsad data på marknaden.

Ökar bland seniorer

Det är Telenor som har kartlagt svenskarnas mobilvanor, och undersökningen visar också att det är bland seniorerna som surfandet har ökat allra mest. Bland personer över 70 år är ökningen hela 63 procent.

– Det är kul att se att seniorerna har börjat surfa ikapp. Mobila enheter såsom surfplattor och smartphones har gjort nätet mer tillgängligt för fler, menar Magnus Österholm.

De äldre surfarna har dock en bra bit kvar till den nivå som åldersgruppen 18-30 år har. I de åldrarna surfar man nämligen som allra mest.