Den 26 september är det dags för en ny säsong av Hela Sverige bakar. En av hemmabagarna som tävlar i årets startfält är Veronika Dahl från Älmhult.

Tillsammans med 13 andra hemmabagare från hela Sverige intar hon Taxinge slott.

– Jag älskar att baka och anmälde mig till tävlingen för att jag ville utmana mig själv och lära mig mer. Dessutom är det en häftig upplevelse att få träffa andra som delar samma passion, säger Veronika.

Hon flyttade till Sverige från Tyskland när hon var 13 år och redan då tyckte hon om att baka.

– Men det har blivit mer seriöst de senaste fem åren.

Självkritisk

Så seriöst att Veronika drömmer om att låta bakningen ta mer av hennes tid även om hon inte vill släppa sitt jobb som lärare helt. Till vardags jobbar Veronika som lärare i matematik och fysik på Haganässkolan.

Annons

– Jag älskar att vara lärare också, så en dröm hade väl varit att jobba halva tiden med det och halva tiden med bakning.

Hur var det att tävla i tv, baka på tid och bli bedömd av en jury?

– Det är en väldigt stressad och pressad miljö. Jag är kritisk mot mig själv och hemma kan man ju kasta det man inte är nöjd med, men i tävlingen får man ställa fram något som man kanske inte är nöjd med. Men man lär sig på det också.

Förutom choklad och bröd så är tårtor något Veronika gärna bakar.

– Men även dekorationer och efterrätter, ja det mesta, säger hon.

Tuff säsong

Deltagarna i Hela Sverige bakar bedöms varje vecka i ett paradbak samt en teknisk utmaning i bakverk såsom tårtor, sötebröd och munsbitar. Vinnaren får förutom den ärofulla titeln Sveriges bästa hemmabagare dessutom ge ut en kokbok.

- Det är den hittills tuffaste säsongen, full av överraskningar, känslor och förföriska bakverk, säger programledaren Tilde de Paula Eby i ett pressmeddelande.

– Tilde är som på tv, fast bättre, säger Veronika om programledaren.

Hon tycker att både Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg i juryn är proffsiga, men med lite olika framtoning.

– Birgitta är snäll, ödmjuk och har mycket kunskap, medan Johan är mer hård. Även han har mycket kunskap.

I år blir starten ovanligt tuff för deltagarna då deltagarna redan första programmet får veta att de inte alla kommer få en plats i bakfältet. Återstår att se hur det går för Älmhults hopp Veronika Ahl.

TV4