LJUNGBY

JULI

7 juli

Ljungby Maskin presenterade sin senaste skapelse med modellbeteckningen L15. Det är en hjullastare som även kan köras på räls. Rälsdelens hjul har egna motorer och är inte beroende av de stora gummihjulen för att ta sig fram på järnvägen.

12 juli

Var finns alla hussvalor, som förr var så vanliga i ljungbytrakten? Krister Wahlström i Ljungby fågelklubb kunde konstatera att hussvalan nästan försvunnit från området. Bara något enstaka par hade varit synligt. Senare rapporterades ytterligare några observationer, men det stod helt klart att hussvalan har minskat kraftigt i antal.

20 juli

Turismen ökade i Ljungby. På turistbyrån kunde man också konstatera att också fler "hemestrade", det vill säga att många svenskar väljer att semestra på hemmaplan. Som vanligt dominerade tyskarna bland de utländska besökarna, men det kom även många semesterfirare från Danmark, Nederländerna, Tjeckien och Schweiz.

25 juli

En jättefisk nappade i Ryssbysjön. När de tre kompisarna Mattias Svensson, Fredrik Oluasson och Erik Olausson var ute för att fiska gädda eller gös högg det ordentligt. Det tog 1,5 timmar innan de fick upp fisken till ytan. Det visade sig att det var en mal som vägde 20,07 kilo och var 152 centimeter lång. Malen är fridlyst och släpptes åter ut i Ryssbysjöns vatten.

28 juli

ClasGöran Karlsson från Ljungby blev åter riksdagsman för socialdemokraterna. Orsaken var den regeringsombildning som gjordes. Tomas Eneroth från Växjö blev ny infrastrukturminister, och därmed måste en ersättare plockas in på hans plats som riksdagsman, och det var ClasGöran Karlsson som stod på tur.

AUGUSTI

7 augusti

Av 101 startande fullföljde 89 fotgängare den 36:e Bolmenmarschen - det vill säga en promenad under tre dagar på drygt 12 mil. Vandringen var tuff, men vädret var snällt mot vandrarna.

22 augusti

Ljungbydagarna hade avslutats och arrangörerna kunde summera en succévecka. Det blev rekord i såväl antalet besökare som omsättning. Uppskattningsvis besöktes Ljungydagarna av mellan 55.000 och 60.000 personer. Vädret, landets största popquiz, det återuppväckta lådbilsrallyt och många artister var några av de bidragande orakerna till succéveckan.

22 augusti

På Annelundsområdet i Ljungby togs de första spadtagen för ett nytt gruppboende för unga vuxna med funktionsnedsättningar. Initiativet till trygghetsboendet kom från föräldrar till de framtida invånarna.

23 augusti

Kommunalrådet Carina Bengtsson meddelade att hon inte kommer att satsa på kommunalpolitiken efter den nuvarande mandatperioden. I stället skall hon inrikta sig på den regionpolitiken.

29 augusti

Det blir en nysatsning på nyårsrevy i Ljungby. Under sensommarens sista dagar offentliggjorde Kulturföreningen Kulpåsen, med Maria Stansert och Tomas Webster i spetsen, att det blir come back i vinter för nyårsrevy. "We´re back" heter revyn, som snart har premiär.

SEPTEMBER

14 september

Det blev tre års fängelse för den man som tidigare varit anställd inom skolan i Ljungby kommun och som filmat Ljungbybarn i omklädningsrummet och i duschen på skoltid. Mannen döms för kränkande fotografering, barnpornografibrott och flera sexbrott på barn, och ska betala ett skadestånd på sammanlagt 260 000 kronor till totalt 14 barn.

18 september

Den så kallade Ljungbybedragaren som lurat tre män på totalt 9,5 miljoner, döms till två års fängelse för grovt bedrägeri, samt att betala skadestånd på cirka 9,4 miljoner kronor till de drabbade. Mannen var sedan tidigare dömd till sex års fängelse för andra bedrägerier, varför straffet stannade vid två år. Den tidiga domen överklagade han dock, och det ledde senare under året till att straffet sänktes även där.

19 september

Liksom i riket lockade kyrkovalet 2017 fler personer till valurnorna än på mycket länge. ”Folk är mer medvetna och inser att det kan vara viktigt att göra sin röst hörd” tror Johanna Ljunggren Almén från Församlingsgruppen Maria i Ljungby pastorat, som ökade från åtta till tio mandat i kyrkofullmäktige.

28 september:

”Ljungbys egen wa-tergate-skandal”. Det kallar Krister Salomonsson (SD) det faktum att kommunen anlitat EnviDan Purenova som utredare av överföringsledningen, trots att konsulten utfört ett flertal uppdrag åt kommunen tidigare. Konsulten slog i sin rapport fast att en överföringsledning längs Bolmens östra strand i längden är bättre än mini-reningsverk, vilket fått även Miljöpartiets Tommy Göransson att gå i taket.

OKTOBER

1 oktober

Annons

Kronoskogen har blivit ett naturreservat. ”Det är jättebra att platsen blir fredad för framtiden och får bli orörd men ändå skötas kontrollerat”, tyckte Christer Karlsson, fritidsstrateg på Ljungby kommun.

5 oktober

Smålänningen berättade om att Aspebacken hade blivit ungdomarnas ny farliga fritidsgård. Efter det bestämde sig kommunen för att sätta upp videoövervakning och anlita Securitas.

9 oktober

Det var många av gästerna som fick tårar i ögonen av glädje när Lars-Erik ”Icke” Svensson på Thages Livs i Ljungby fick te emot priser för Årets företagare under Kanngalan.

30 oktober

För andra året i följd nådde Sverigemontage AB en topplacering i Di Gasell, där Dagens Industri utser de snabbast växande företagen i varje län. Bröderna Anders och Lars Johansson på Sverigemontage AB från Lidhult gladde sig stort.

30 oktober

En kvinna i Ljungby kommun dömdes för djurplågeri efter att cirka 24 katter och en hund fick avlivas på grund av kvinnans bristande djurhållning. På kvinnans fastighet påträffades även mumifierade katter och kadaver

31 oktober

Fritidsbanken i Ljungby med Lollo Petersson i spetsen slog upp portarna. Det hann bara gå fem minuter innan den första lånekunden kom.

NOVEMBER

15 november

Kommunstyrelsen debatterade behovet av bostäder i framtiden. Bostadsförsörjningsplanen klubbades och bygger på en årlig befolkningsökning på 1,2 procent, vilket innebär att Ljungby kommun ska ha 35 000 invånare 2035.

21 november

Svenska eliten och därmed världseliten bland dreverhundar var på plats på SM-tävlingar i Lagan och Eneryda. Bland annat Friljusets Bea (bilden) som gjorde sin fjärde SM-final i följd. Ägare är Martin Davidsson från Hinneryd.

21 november

Bensinmacken i Agunnaryd är nedläggningshotad, sedan ST1 drar sig ur efter att ha sålt drivmedel i byn i tolv år. ALEF, Agunnaryds Lanthandel Ekonomiska Förening, vill rädda macken och söker efter en ny drivmedelsförsäljare.

22 november

Kommunen tog första spadtaget för en ny lekplats i Brunnsparken. Det handlar om en satsning på två miljoner kronor.

28 november

Kommunens planer på att riva Villa villekulla på Hångersvägen upprör Ljungbyborna. Kommunen backar sedan från planerna och ensamkommande flyktingar som saknar bostad kan flytta in.

DECEMBER

11 december

Ingvar Kamprad skänker 4,5 miljoner kronor till en stor CT-skanner, en datortomografi, till Ljungby lasarett. Gåvan säkrar Ljungbys status som akutsjukhus, effektiviserar vården och räddar liv.

11 december

Brister på Sunnerbogymnasiet kan stå kommunen dyrt. Skolinspektionen hotar med vite på 800 000 kronor om inte bristerna när det gäller modersmålsundervisningen rättas till.

15 december

Politikern och undersköterskan Liselotte Åhlander kritiserar hur kommunen rehabiliterar sjukskriven personal. Liselotte är själv sjukskriven och utförsäkrad sedan i november. Även undersköterskan Madeleine Richtoff som blir utköpt av kommunen framför den 22 december kritik kring kommunens personalpolitik.

18 december

Högskolecentrum och Ljungby kommun får ett bakslag när Linnéuniversitetet beslutar att inte ta in fler studenter på utbildningen för internationella säljare, International sales and marketing. Enligt kommunalrådet Magnus Gunnarsson (M) ger kommunen inte upp utan kommer söka ny samarbetspartner för utbildningen.

21 december

Kommunen känner framtidstro för en tågstation i Ljungby efter att Sverigeförhandlingen lämnat in sin slutrapport. Rapporten öppnar för att den lämpligaste spårdragningen kan gå via fler platser än de som hittills angetts.