Virgin Galactics företagsidé är rymdresor för betalande passagerare. Under en testflygning i södra Kalifornien på fredagen kraschade företagets rymdfärja Space Ship Two. Äventyraren Renata Chlumska, Jönköping, har köpt en biljett till en rymdresa med Virgin Galactic, men gårdagens krasch får henne inte att ändra sina planer.

– Det är naturligtvis fruktansvärt tragiskt det som hände, men jag är övertygad om att man kommer att fortsätta sitt arbete och förr eller senare kommer upp i rymden med sina resor, säger Renata Chlumska.

Hon har betalat 250 000 dollar för en rymdresa med Virgin Galactics. Hon har plats 192 i ordningen och varje resa rymmer sex passagerare samt två piloter.

Annons

– De har aldrig sagt något datum när man får resa, utan det sker när de är klara och när det är säkert. Det kommer säkert att dröja ytterligare två, tre år, men personligen har jag inte bråttom, säger Renata Chlumska.

När rymdresorna väl kommer igång tror hon att de kommer att ske flera gånger i veckan.

Vad är det som lockar med rymden?

– För mig har rymden alltid fängslat och fascinerat, att få se jorden utifrån, att få uppleva tyngdlöshet och få andra perspektiv.

– Man får vara med när utvecklingen tar ett steg framåt. Det här kommer att leda till nyare och effektivare bränsletekniker och effektivare sätt att resa och förflytta oss på. Det är spännande att vara med på den resan.

Renata Chlumska säger att hon under sin rymdresa kommer att färdas elva, tolv mil upp i luften och att tyngdlöshet sker på nio, tio mils höjd.

– Enligt Nasa går rymdgränsen vid tio mils höjd, säger hon.