Cykelsadeln är brännhet sedan den stått i solen. Folk på stan har slängt av sig jackorna. Barn och ungdomar sitter i klasar ute på gräsmattorna och det hörs musik från bilar med nedvevade bilrutor.

Allt detta registrerar jag under min färd på cirka sju minuter.

Det är ju så här det ska vara en svensk sommar i juni. Det ska vara cirka 20 grader och förväntan i luften inför student och skolavslutningar. Om sommaren är allt för kort och enbart regnar bort, hur ska vi då ta oss igenom hösten och den milda, grå vintern?

Ingen vet hur vädret blir och ingen kan påverka vädergudarna, så därför gäller det att leva i nuet. Det är en klyscha, men stanna upp och njut av sol och dofter. Höj blicken mot trädkronorna och se hur färgerna skiftar där uppe i bladverket. Studera en humlas flygtur från blomma till blomma när den samlar nektar.

Det är sådant som kallas mindfulness, har jag lärt mig. Att man stannar upp i nuet, i stunden och sekunden och verkligen tar in det man har framför sig.

Det gör att allt annat faller bort för en stund. Bekymmer och måsten skingras och tvingas lämna plats åt denna enda tanke och upplevelse som kan vara något så enkelt som att följa fåglarna där ute på gräsmattan, när de letar mask, hittar mask och drar upp mask.

Ägnar man sig åt mindfulness, tillåter man sig själv att gå ner i varv, om än för en kort stund.

Annons

Ofta är man inte helt närvarande i nuet eftersom tankarna drar i väg med uppmärksamheten. Tankarna för dig bort från det som finns här och nu till det förflutna eller till framtiden. Eller så kan tankarna få dig att fastna i planerande, oro eller dagdrömmar.

Det är bra att hitta en liten stund på dagen när man kan sitta i stillhet, eller öva på att vara närvarande i vardagssysslorna.

Själv hittar jag min stund i nuet när jag är i trädgården. I trädgården finns hur mycket som helst att studera i detalj.

Att gräva upp ett motsträvigt ogräs är en så pass krävande uppgift att man har fullt fokus på det och inget annat.

Något oväntat som fick tankarna att snabbt förflytta sig till en varm badstrand, var när jag öppnade flaskan med solkräm från förra året. Det pös till när den ettåriga luften släptes ut som anden ur flaskan, upp mot min näsa som jag hade stuckit fram för att lukta på krämen.

Jag fick en oväntad pust av sommardoft rakt i ansiktet och genast var jag förflyttad till solvarma bad med sandkorn i solkrämen.

Eller som när jag hjälpte dottern att hänga upp sadeln i stallet, och doften från hästar blandat med doften från lädret i sadlarna, mötte min näsa och blixtsnabbt förflyttade mig 30 år tillbaka i tiden, till tiden då jag själv hängde i stallet som mest och var i sadelkammaren flera gånger dagligen.

Att uppleva genom dofter är ett sätt att leva i nuet och sekunden, eller att minnas trevliga stunder.

Du hittar säkert också några sätt att stanna upp och på så vis skapa ett välbehövligt lugn.