Det tar en stund innan Kent, Maria och Therese kan samla sig för en bild, det kommer kunder hela tiden och det är mycket som ska skötas i en butik och det gör de bra. Någonting som de nu också prisats för.

Kugghjulsgalan arrangeras för att uppmuntra och uppmärksamma landsbygdens alla viktiga eldsjälar. I år äger galan rum för femte året och är ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Kronobergs län, Hela Sverige ska leva Kronoberg, LRF Sydost, ALMI Företagspartner, Coompanion, Drivhuset, Företagarna, Nyföretagarcentrum, Ung företagsamhet och Unga för landsbygden.

För 15 år sedan tog Kent Johansson över butiken i Södra Ljunga och har till alldeles nyss haft namnet Matöppet Södra Ljunga. Men nu är de fria handlare och det nya namnet är KG Valdemars.

Numera KH Valdermars

– Det där med namn är inte alltid lätt. Men jag heter ju Kent Gösta Valdemar, så där av kom namnet KG Valdemars.

Annons

– Om skolan hade lagts ner som planerat så förstod vi att vi var tvungna att göra någonting. En by utan skola och butik dalar fort. Så istället för att bara se på när någonting sakta dör så valde vi istället att göra allt för att utveckla och blåsa nytt liv i det som fanns. Där var jag en av de initiativtagarna till Friskolan, men vi var många om det.

Skolan hade hela tiden saknat matsal och eleverna satt och åt vid sina skolbänkar. Där fick Kent ytterligare en idé. Han byggde en matsal i anslutning till affären och svarade också för matlagningen till skolbarnen.

Efter det kom cateringverksamheten och är nu en stor del av allt.

Förverkliga idéer

Det är också alla dessa förverkligade idéer som finns med på den motivering som har gjort Kent och hans familjs butik till Årets lanthandel.

– Det här känns jättekul, det är en sporre för att fortsätta och blir ännu roligare att jobba med, säger Maria Johansson.

– Detta känns bra för hela byn, för utan alla trogna kunder och matgäster hade det inte fungerat. Detta är även deras förtjänst. Södra Ljunga har blivit en fin by att bo i, hit flyttar många barnfamiljer vars barn sedan går i skolan här. Skolan har haft en jättefin utveckling och nu går det över 50 elever där och vi har 30 barn inskrivna på förskolan, säger Kent.

Förutom alla gäster och skolelever i matsalen så försöker familjen Johansson också att göra så att det händer lite saker. För med jämna mellanrum så byts verken på väggarna ut, då har de olika konstnärer som får chansen att visa konst, konsthantverk och foto.

– Det är kul när man hör eleverna säga att det är fint på väggarna och att det är kul att det varierar och händer nya saker hela tiden, säger en glad Kent Johansson.

Priset mottog familjen på residenset i Växjö.