Bland de vanligaste trafikbrotten är fortkörning, rattfylleri, brott mot bälteslagen och olovlig körning. Den nya undersökningen, som har gjorts av fälgleverantören ABS Wheels, visar att 80 procent av bilisterna gjort sig skyldig till något av dessa, eller andra, trafikbrott.

Undersökningen har gjorts i form av en däckpanel med 25 000 bilägare. Det är en uppföljning på en Sifo-undersökning för två år sedan, man ställde nu liknande frågor som då.

Sifos undersökning visade att 9 av 10 bilförare brutit mot trafikregler, andelen har alltså sjunkit sedan dess.

Annons

— Jag trodde siffran skulle vara högre med tanke på den ökade mobilanvändningen i trafiken. Det verkar som att bilister blivit bättre på att följa regler, säger Andie Lahdo, vd på ABS Wheels, i ett pressmeddelande.

Det är sedan 2013 förbjudet att använda mobiltelefonen så att det inverkar på bilkörningen, och i år införs även en ny lag där det bir olagligt att hålla i mobilen under körning. I undersökningen erkänner 7 av 10 bilister att de någon gång rattsurfat.

Det vanligaste trafikbrottet är fortkörning, 80 procent erkänner att de kört för fort. 10 procent medger att de ofta struntar i trafikreglerna.

— Vi behöver tydligare och skarpare regler. Läser man statistiken på Brottsförebyggande rådet så ser man att trafikbrott hör till de brotten som sällan anmäls, säger Andie Lahdo.

Enligt undersökningen är 65 procent av dem som bryter mot trafikreglerna män.