Knepen är många så här i sommartider. Här är ett axplock av tips för att göra vardagen lite svalare.

Tidningen har låtit Marie Sigfridsson, distriktssköterska och vårdenhetschef på Hälsans vårdcentral i Jönköping se över och kommentera de åtta tipsen, som är hämtade från den engelska tidningen Daily Mail. Och hon bekräftar att det finns flera tips värda att ta till sig.

1. Lakanen i kylskåpet. Kan verka något underligt, men att lägga lakanen i kylskåpet har visat sig vara en effektiv metod. Just att sova i värmen brukar vara det bland det jobbigaste, därför kan detta knep hjälpa dig få en sval natts sömn. Vik ihop lakanet, lägg det i en plastpåse och låt det sedan kylas av en stund i kylskåpet.

2. Sov inte naken. Flera gör säkert misstaget och klär av sig så mycket som möjligt när värmen trycker på. Men att sova utan kläder hjälper inte mot värmen - snarare tvärtom. Ett tunt plagg på kroppen håller svetten borta från kroppen och gör att du känner dig svalare.

– Det är dessutom lättare att byta pyjamas än att byta lakan om man svettats menar Marie Sigfridsson.

Annons

3. Kyl ner handlederna. Tänkt på varför aporna ofta slickar sig på handlederna? Det finns en anledning för detta. Handlederna är nämligen det perfekta stället att kyla ner sig på. Men istället för att slicka på handledarna kan det vara något smidigare att sätta dem under kallt vatten ett par sekunder. Detta kan hålla ner kroppstemperaturen i upp till en timme.

– Det är mycket ytliga blodkärl i handlederna, säger Marie Sigfridsson.

4. Lägg dig på golvet. Värme stiger uppåt. Därför kan det vara ett smart knep att sova på golvet om du tycker det är för varmt i sängen.

5. Ät kryddstark mat. Visst, till en början kanske det känns som att det bara blir värre. Men faktum är att när man äter något stark utvidgas blodkärlen i huden och värmen tar sig lättare ut.

6. Drick vatten. Förmodligen det vanligaste tipset - men förmodligen också det viktigaste. Genom att hålla uppe vätskenivån håller du dig inte bara piggare, utan också svalare. Om du ska till stranden är ett svalkande tips att frysa ner vattenflaskor att ta med sig. Då håller sig vattnet kallt i flera timmar.

Bäst är enligt Marie Sigfridsson att hålla sig till vanligt vatten och undvika sötade drycker. Friska vuxna känner bra när de blir törstiga eller behöver salt menar hon medan barn och gamla behöver hjälp att dricka tillräckligt. Barn kan bara dricka lite åt gången och behöver därför erbjudas vätska ofta.

7. Ät inte sent. Att äta precis innan du ska gå och lägga dig är inte det smartaste. Direkt efter en måltid bryter kroppen ner kalorierna vilket i sin tur genererar värme.

8. Använd fläkten rätt. Fläktarna är populära på marknaden i dessa varma tider. Om du har lyckats få tag i en, se till att använd den till sin fulla potential. Ett tips är att placera den så långt ner som möjligt och sedan rikta den uppåt. Detta med tanke på att det nere vid golvet är som svalast. Om inte det kyler av tillräckligt, placera en skål med isvatten framför så att fläkten blåser över den.

Källa: Daily Mail.

Har du andra smarta tips? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan.