Den 28-årige rumänske mannen togs på bar gärning när han bröt sig in i ett fritidshus i Kånna, något som Smålänningen tidigare rapporterat om. Det var en granne som såg en misstänkt man när han passerade fritidshuset, och han körde då hem och hämtade sin son och återvände till fastigheten. Sonen berättade för tingsrätten hur de körde fram och parkerade på fritidshusets uppfart.

De såg då hur en man stod på altanen inne i huset, och när han fick syn på grannarna hoppade han ut genom fönstret och flydde. Efter att ha skrikit efter 28-åringen att han skulle stanna tog sonen upp jakten, och kom ifatt 28-åringen när denne föll på den gamla banvallen.

Simmade över ån

28-åringen plockade då upp en stor sten och gjorde utfall mot honom, och sonen blev då rädd och backade. Han väntade in sin far och tillsammans letade de efter inbrottstjuven som då gömt sig i åkanten och bara hade ansiktet över vattnet.

Annons

28-åringen simmade över ån och tillsammans med andra som kommit för att hjälpa till hittade han 28-åringen i ett buskage. De väntade då in polisen som grep mannen. Väl tillbaka vid fritidshuset hittades en borrmaskin och keps som 28-åringen tappat utanför huset.

Mannen som vistats i Sverige i fyra veckor när han greps, har berättat att han försörjt sig på att tigga och panta burkar, och att han var i Ljungby för att träffa en person som lovat honom arbete.

Stack bara in huvudet

28-åringen hävdade att han inte varit inne i huset, utan bara stuckit in huvudet genom fönstret för att ropa hej. Han sa också under rättegången att om det var så att han var inne i huset, så var det för att han behövde någonstans att sova, inte för att han menade stjäla något. När de två männen närmare sig blev han rädd och sprang från platsen. Mannen erkände att han ville skrämmas med stenen.

Tingsrätten skriver i sin dom att det är bevisat att 28-åringen var inne i fritidshuset, och att han genom att ta med sig borrmaskinen när han flydde gjort sig skyldigt till grov stöld. Tingsrätten slår också fast att han gjort sig skyldigt till olaga hot, och dömer dessutom 28-åringen för ett försök till grovs stöld som skett vid ett inbrott i Stockholm 2015.

Mannen är sedan tidigare dömd för ett fall av skadegörelse i Sverige 2015, och han är dessutom dömd i Frankrike för liknande brott, senast 2013 för stöld och olaga intrång till tio månaders fängelse.

28-åringen döms nu till åtta månaders fängelse, och ska därefter utvisas till Rumänien och är förbjuden att återvända till Sverige de närmaste fem åren.