Cirka 30 elever går utbildningen Natur och äventyr på Ryssbygymnasiet, tio i varje årskurs.

– Det är rätt lagom då det är en väldigt resurskrävande utbildning, säger Paul Nilson.

Eftertraktade efter skolan

Utbildningen är relativt ny i sin nuvarande form där stort fokus ligger på skidåkning, havskajak och klättring. Det sistnämda, klättring, är en utbildning som ger många nya arbetsmöjligheter.

– Alla kommer inte leda turister uppför berg. Till exempel finns det många klättergym runt om i Sverige som är väldiga populära. Klättring är också en egenskap som krävs för jobb på vindkraftverk eller snöskottning på tak. Den här utbildningen ger så många jobb som många kanske inte tänker på vid första anblick, berättar Paul.

– Och våra elever blir väldigt eftertraktade, fortsätter han.

Tränar nödsituationer

När Smålänningen är på besök är eleverna i årskurs två och tre mitt uppe i en omfattande sjukvårdsutbildning som håller på i flera dagar. Här får de kunskaper som kan bli livsavgörande.

Annons

– På vanliga arbetsplatser kan ambulans oftast vara på plats på 15 minuter, så är det inte alltid för oss. Om något skulle gå fel krävs det att vi vet vad som behöver göras.

Senare under kvällen har eleverna nattövning utomhus. Då ska de använda sin kunskap för att hantera flera olika nödsituationer där eleverna från årskurs 1 ska spela de olycksdrabbade. Lena Athley, lärare på utbildningen, står och förbereder kvällens övning. Här finns spikar som går genom kroppsdelar och här ligger både lösa händer och fingrar.

Risken lockar

Det låter kanske som en skräckfilm, men det är simuleringar som i framtiden kan rädda liv. Utbildningen jobbar hela tiden med hur olyckor ska undvikas, men det är omöjligt att ta bort risken ur äventyret. Att åka skidor, att paddla kajak eller att klättra, det finns alltid en liten osäkerhetsfaktor. Och för många är det den som lockar.

Det krävs kanske lite mod för att välja den här typen av skolform, för både student och förälder. Men det är en utbildning som inte bara utvecklar teoretisk kunskap utan även bygger personen.

– Våra elever växer upp och blir självständiga personer. De får ta ansvar och blir mogna nog att de får åka över hela världen och göra sin praktik i andra länder, säger Paul.

– Jag brukar säga att det finns tre väldigt bra anledningar att välja natur och äventyr. Du får utveckla en passion. Det går att finansiera högskolestudier med möjligheten att jobba på skidorter eller liknande på loven. Och till sist är det en bransch som skriker efter arbetskraft.

Prova på klätterväggen

På lördag öppnar Ryssbygymnasiet dörrarna för allmänheten. Då går det att besöka natur och äventyr, och självklart resten av utbildningarna på skolan som har fler saker planerade.

– Vill man prova på klätterväggen får man det, vill man bada så går det också bra. Eleverna älskar sin skola och öppet hus brukar även bli en återträff då före detta elever kommer hit, det brukar bli väldigt roligt, avslutar Paul Nilson.