Förra året infördes en speciell turistskatt på de Baleariska öarna. Här finns bland annat de populära turistmålen Mallorca, Menorca och Ibiza.

Skatten infördes via turisternas boende och uppges användas till förbättringar i infrastrukturen och vård av öarnas natur- och kulturarv. I år beräknas turistskatten inbringa 800 miljoner svenska kronor.

Nu höjs skatten nästa år, skriver Aftonbladet. Skatten som just nu ligger på två euro per dag för vuxna turister uppges öka till i genomsnitt tre euro om dagen. De som bor på riktigt bra hotell kan komma att tvingas betala fyra euro om dagen.

Skattehöjningen omfattar alla turister över 16 år, mellan maj och oktober. Enligt Aftonbladet innebär höjningen att en tvåveckorsvistelse på ett fint hotell kommer att beskattas med drygt 500 kronor per person från och med nästa år. För en barnfamilj med vuxna barn kan det bli ett par tusen kronor i skatt.

Den nya skatten uppges även gälla kryssningsturister som når öarna med fartyg. De får nu betala två euro per person. Campare och gäster på hotell utanför städerna beskattas med en respektive två euro per natt.