Markaryd får ta emot 500 000 kronor från Kulturrådet.

– Det känns förstås helt underbart. Vi har redan en budget för vår musik- och kulturskola och detta tillskott kommer att innebära att vi får råd att sätta lite extra krydda på verksamheten, säger Maria Svensson Lundin (KD), ordförande i utbildnings- och kulturnämnden.

"Råder ingen brist på idéer"

Satsar 97 miljoner kronor

Kulturrådet satsar totalt 97 miljoner kronor på att fler barn och ungdomar ska bli intresser..

Satsar 97 miljoner kronor

Kulturrådet satsar totalt 97 miljoner kronor på att fler barn och ungdomar ska bli intresserade av kultur.

2,5 miljoner delas ut i Kronobergs län och förutom Markaryd får även Alvesta, Ljungby, Tingsryd och Växjö ta del av bidraget.

De ringmärkta pengarna ska användas till att nå de grupper som i vanliga fall inte tar del av musik- och kulturskolors verksamhet.

– Eftersom vi precis fick beskedet att vi får bidraget har vi naturligtvis ännu inte hunnit besluta hur vi ska använda pengarna. Men det råder ingen brist på idéer, säger hon.

Maria Svensson Lundin menar att det handlar om att tänka brett.

Annons

– Vi vill ju göra kulturen tillgänglig för så många som möjligt och därför är det också viktigt att sträva efter att utveckla en kulturskola för alla. Det handlar på något sätt om en korsbefruktning där man kan mötas genom konstens alla uttryckssätt.

Har gjorts undersökningar

Det har tidigare gjorts undersökningar för att ta reda på vad barn och ungdomar i kommunen efterlyser på den kommande kulturskolan.

– Många efterfrågar filmskapande och en annan konstform som står högt upp på önskelistorna är dans av olika slag. Det pågår en process för att kunna komma fram till vad vår kulturskola ska innehålla. Enligt min uppfattning så gäller det även att plocka ner kulturen på en nivå som upplevs mer lättillgänglig för ungdomar och då gäller det även att fokusera på lite mer udda och nischade konstformer.

Ett annat sätt att nå målgruppen kan, enligt Maria Svensson Lundin, vara att fånga upp barnens och ungdomarnas intressen på fritidsgårdarna.

– Där finns mycket kompetent personal som är lyhörda för målgruppens önskemål och behov. Jag är övertygad om att vi kommer att hitta en modell som gör att allt fler upplever kulturen som mindre pretentiös och mer lättåtkomlig i framtiden, säger hon.