Holmgrens Bil som grundades 1960 i Jönköping har genom åren blivit känt för att öppna fler och fler anläggningar i Småland med tonvikt i Jönköpings län. En anläggning finns även i Karlskrona i Blekinge.

Störst på Peugeot

Fakta: Omsätter 2,5 miljarder

Holmgrens Bil omsätter cirka 2,5 miljarder kronor och har drygt 500 anställda. Förra året sål..

Fakta: Omsätter 2,5 miljarder

Holmgrens Bil omsätter cirka 2,5 miljarder kronor och har drygt 500 anställda. Förra året såldes cirka 13 300 nya och begagnade bilar.

Antalet anläggningar är 17 i dag och bolaget säljer totalt nio varumärken, BMW, Mini, Peugeot, Opel, Hyundai, Mitsubishi, Subaru, Lexus och efter Göteborgsaffären även Mazda.

Nu tas andra steget utanför de småländska gränserna genom köpet av Göteborgs Motorgrupp med fyra bilhallar i Göteborgsområdet. Företaget har varit störst i Sverige på Peugeot och säljer även Opel och Mazda.

– Jag är extremt glad att den här affären har kunnat sys ihop. Det är ett genuint familjeföretag och köpet ser vi också som strategiskt. Vi har valt att gasa i tider där konkurrensen är hård. Trenden fortsätter samtidigt med att färre handlare äger fler anläggningar, säger Holmgrens vd Benny Holmgren.

Annons

I Göteborg dominerar inte helt oväntat Volvo men Peugeot ligger därefter enligt Benny Holmgren. De båda nuvarande ägarna till Göteborgsföretaget med ett hundratal anställda heter Bo Roosemark och Bruno Wackfelt.

Ett rätt beslut

– Det kändes som ett rätt beslut att bolaget går in i en större koncern som alla kan tjäna på, säger Bruno Wackfelt.

Inga personalförändringar planeras och Holmgrens som också ska bygga en ny anläggning i Värnamo tror att affären kan ge positiva effekter för försäljningen i övriga anläggningar.

– Göteborg har nio procent av den svenska bilmarknaden. I och med att vi etablerar oss där räknar vi även med en positiv effekt för övriga anläggningar då vi får ett större spridningsområde, säger han.

Uppgång på väg

Hela branschen bedöms också ha lite mer medvind nu efter ett par tuffare år.

– Prognosmakarna räknar med några procents uppgång i Sverige och det känns även i våra hallar att det råder en försiktig optimism, säger Benny Holmgren som inte utesluter fler företagsköp under 2014.

bil