På ett år har elnätspriset stigit med i genomsnitt 7,5 procent. I Ljungby ligger prishöjningen på 5,1 procent och på fem år har prisökningen ökat med 13,2 procent i Ljungby. Det visar en undersökning av Nils Holgerssongruppen.

Ljungby är fjärde billigast i landet bara Borlänge, Lidköping och Luleå är billigare. 52,2 öre per kilowattimme är priset i Ljungby medan det är dyrast elnät i Berg där det kostar 125,2 öre per kilowattimme.

Annons

Kramfors har högst prisökning på ett år med 21,5 procent och därefter kommer Östra Göinge på 16,9 procent.

I år har Vattenfall höjt med 11,2 procent och Eon med 10,2 procent.

– När stora aktörer kraftigt höjer elnätsavgifterna får det konsekvenser för miljontals människor. Höjningarna visar tydligt att trots en skärpning av regelverket för elnätsföretagens intäktsramar så räcker inte detta. I slutänden är det konsumenterna som får stå för notan, säger Jennie Wiederholm, ordförande i Nils Holgerssongruppen och energiexpert på Hyresgästföreningen, till Hem och hyra.

Avgiften är den delen av elräkningen som du själv inte kan påverka, utan den som går till den som äger elnätet. För en lägenhet svarar nätet för ungefär en tredjedel av elkostnaden.

– Den låga risken i elnätsföretagens verksamhet, där konsumenten inte har någon valmöjlighet, ska också avspeglas i avkastningen. Det är orimligt att höjningen av elnätsavgifterna fortsätter år efter år, säger Jennie Wiederholm.