Jännaholms bilmuseum i Skånes Fagerhult drevs i omkring 40 år av samlaren Olle Nilsson. I februari i år gick han bort och efterlämnade omkring 150 bilar. Olle Nilssons anhöriga vill nu sälja en del av bilarna och har anlitat auktionsfirman Bilweb Auctions för att ta hand om budgivningarna.

– De anhöriga anser att det är för många bilar som tar för mycket plats och vill sälja av en del. De vill dock behålla en del av modellerna, bland annat en imponerande samling Volvo-bilar, säger Michael Luft, värderingsman på Bilweb Auctions.

Budgivning pågår just nu på sajten. Värdet på samtliga bilmodeller som är till salu beräknas till omkring 10 miljoner kronor.

– Vi har ett lägsta pris på varje bil och det brukar uppnås vid 90 procent av fallen. Många av buden läggs sista timmen innan auktionen stänger och det brukar bli lite som att spela svälta räv, säger Michael Luft.

En Opel Kapitän från 1957 är en av de 109 bilar som är till salu.
Foto: Michael Luft/Bilweb Auctions

Visning av bilarna skedde under söndagen och måndagen på Jännaholms bilmuseum och ytterligare en visning är planerad till måndag den 25 juni.

– Det har varit mycket folk på visningarna. Det är något av ett folknöje, säger Michael Luft.

Utöver visningarna i Skånes Fagerhult så kommer visning av vissa av bilarna även att ske i Nacka Strand utanför Stockholm och i Agnesberg utanför Göteborg.

Annons

Bland bilarna som är till salu finns ett flertal Mercedes-modeller och även en Rolls Royce.
Foto: Michael Luft/Bilweb Auctions

Många av bilarna är i mycket fint skick och har körts väldigt lite.

– Vi bedömer att ungefär hälften av bilarna är i körbart skick, säger Michael Luft.

Vilken bil tycker du själv är den häftigaste i samlingen?

– Då väljer jag den franska bilen Hotchkiss Anjou från 1951. Hotckhiss gjordes av en stridsvagns- och kanontillverkare och var en väldigt påkostad bil, säger Michael Luft.

Att en så stor samling med bilmodeller säljs är ovanligt, men förekommer ibland.

– Det finns ändå relativt många i Sverige som samlar på gamla bilar. När vi gjorde en sökning i registret över veteranbilar så visade det sig att 17 personer ägde omkring 50 000 bilar. Samlarbilar är en kulturskatt, säger Michael Luft.

Fakta: Några av bilarna som är till salu

Bland de 109 bilarna som är till salu på Jännaholms bilmuseum i Skånes Fagerhult finns det..

Fakta: Några av bilarna som är till salu

Bland de 109 bilarna som är till salu på Jännaholms bilmuseum i Skånes Fagerhult finns det en mängd exklusiva modeller. Här är ett urval av bilarna som nu säljs på auktion.

√ En stor samling av Mercedes-modeller från 1939 till 1988.

√ Veteranbilar från exempelvis Pontiac, Renault, Buick, Ford och Opel.

√ Bilar från kommunisttidens Östeuropa som Trabant från det gamla Östtyskland, Tatra från dåvarande Tjeckoslovakien eller Lada från det forna Sovjetunionen.

√ Kända bilmodeller som exempelvis Volkswagen "Bubbla", Citroën 2CV och Opel Rekord.

√ Klassiska "amerikanare" som Chevrolet, Buick, Lincoln och Cadillac.

√ Den allra äldsta modellen är en Overland Model 46, tillverkad år 1911(!).

Källa: Bilweb Auctions