Birgit Gustafsson är en van svampplockare. Enda sen barnsben har hon varit ute i skogen och fyllt sin korg, framför allt med skogens guld – kantarellerna.

Fakta: Blomkålssvamp

Blomkålssvampen växer i södra och mellersta Sverige. Fruktkropparna består av gräddfärga..

Fakta: Blomkålssvamp

Blomkålssvampen växer i södra och mellersta Sverige. Fruktkropparna består av gräddfärgade eller gulbruna, krusiga grenar som sträcker sig ut från en kraftig fot.

Svampen kan vara svårrensad då det ofta finns mycket barr och jord i grenverket.

Av ovana svampplockare kan blomkålssvampen förväxlas med stora fingersvampar, men de har oftast runda grenar och saknar tillplattade grenspetsar.

Källa: svampguiden.com

Bredbladiga blomkålssvampen (Sparassis laminosa) har till skillnad från den mer vanliga blomkålssvampen (Sparassis crispa) inte krusiga utan raka, skivlika och uppåtriktade grenar.

Den växer dessutom inte vid tall utan föredrar lövträd och då främst ek.

– När kantarellerna är i farten så brukar jag vara ute en gång i veckan, berättar hon.

Men just den här veckan var speciell. Som vanligt tog hon sin svampkorg – men den här gången packade hon även med sig en stor soppåse innan hon vandrade ut i skogen.

Annons

– Jag har ju mina ställen, men den här gången tänkte jag gå på ställen jag inte brukar, förklarar hon.

Så kanske var det ödet?

För precis intill ett litet träd, långt ute i skogen utåt Bolmen uppenbarade sig en gigantisk blomkålssvamp. Men det var inte den krusiga blomkålssvampen som Birgit sett tidigare – utan den oerhört sällsynta bredbladiga varianten.

– Jag blev jätteförvånad att en så stor svamp kunde växa intill ett sådant litet träd. Jag försökte få upp svampen hel men det var helt omöjligt.

Birgit visste att hon hittat en ovanlig svamp som var ovanligt stor. Vågen visade hela 4,7 kilo för den 25 centimeter höga och över 55 centimeter breda svampen!

– Jag var långt ut i skogen så det var tungt att bära hem den. Men det är nog väldigt få som hittat en sådan här stor, tror Birgit.

Nu ligger den hemma i köket i väntan på tillagning.

– Jag ska rensa den, steka den, äta lite och frysa in, avslutar Birgit Gustafsson.

Smaklig måltid!