Det är i år 45 år sedan Odensjö hembygdsförening startade våffelservering om söndagarna sommartid, och det måste förstås uppmärksammas med en egen liten utställning. Bland annat finns flera gamla våffeljärn.

– Det första våffeljärnet som användes här kom från fartyget Najaden i Halmstad. Det ersattes 1978 av ett nytt, och det är det som fortfarande används. Det är nog därför våfflorna smakar så bra, tror hembygdsföreningens Ola Hemström.

Våffelhistoriken är dock bara en liten del av det som erbjuds besökarna i sommar.

Uråldriga stubbar

När vattnet i Bolmen i våras sjönk till mycket låga nivåer blottades ett antal stubbar i närheten av Odensjö, varav några vid en datering visade sig vara så gamla som 10 000 år! De kan med andra ord vara rester från den första tallskogen efter istiden.

Dateringen blev möjlig tack vare ett bidrag från Odensjö hembygdsförening till arkeologen Carl Persson, och med tanke på den uppmärksamhet som stubbarna fick måste förstås även de visas upp i sommar. I ett akvarium finns två av dem, och ytterligare ett stort antal finns att beskåda på bilder.

Motor och kompis

Annons

Huvudutställningen, den som tagit föreningens medlemmar mest tid att sätta samman, är dock den som handlar om hästar.

– Vi har samlat bilder från trakten om livet med, och människors relation till, hästar. Hästen var en central del av livet på gården, där den ersatte oxen under slutet av 1800-talet och användes som redskap fram till 1950-1960, då traktorerna kom. Hästen var motorn, men också kompisen. säger Ola.

Flera gamla hästvagnar och slädar finns också att beskåda.

Han börjar med att visa en vagn som tillhör Odensjöbon Gustav Ohlsson.

– Den här släden har jag åkt i som liten, säger Ola.

För att hålla fötterna varma under färden brukade Gustav värma tegelstenar, som lades under filten, nere vid fötterna, innan avfärd, minns han.

Samlade sniglar

En ombyggd fjädervagn, som samme Gustav Ohlsson körde mjölk på, och en vagn, tillhörande Gunnar Jönsson, som användes för att köra bjälkar till Halmstad, är andra som finns på plats i parken.

Som kuriosa berättar Ola om varför man ofta samlade på svarta sniglar under färden… Jo sniglarna, de användes som smörjmedel till vagnen.

– Den 23 juli kommer ägarna till vagnarna hit för att berätta mer om dem, säger Ola, och tillägger att det också går att höra historierna i den hembygdspodd som föreningen numera har.

Varje söndag hela sommaren i samband med våffelserveringen är utställningarna öppna för allmänheten.