Har du drabbats av åskovädret? Vet du mer?
Tipsa

Ett larm inkom till SOS Alarm strax efter klockan halv fyra på söndagseftermiddagen om att blixten ha slagit ner i en villa på Fredsgatan i Älmhult.

Polis och räddningstjänst kallades till platsen och de rapporterade om rökutveckling från villan. Blixtnedslaget orsakade en brand som räddningstjänsten arbetar med att släcka.

– Det är rökutveckling från vinden och vi håller på att släcka både inifrån och utifrån, säger Åsa Andersson på räddningstjänsten.

Annons

Huset är beläget i ett villaområde men i nuläget är det ingen spridningsrisk till omkringliggande hus. Familjen var inte hemma när blixten slog ned så inga personskador, berättar också Åsa Andersson.

Räddningstjänsten har frilagt delar av taket och plockat bort takpannor för att komma åt och släcka och släckningsarbetet fortskrider, sa Åsa Andersson på räddningstjänsten vid halv sex på söndagskvällen.

Vid sjutiden kunde räddningstjänsten meddela att branden var släckt, rapporterade SVT nyheter om under söndagskvällen.

Vid 17-tiden inkom ytterligare ett larm om att blixten slagit ner i en villa, denna gång på Store Backegatan i Diö.

Familjen var hemma och kunde rapportera om att det blixtrat i eluttaget men det uppstod ingen brand i samband med händelsen. Det var heller ingen person som kom till skada, berättar Åsa Andersson på räddningstjänsten i Älmhult.

I samband med det kraftiga åskovädret och skyfallet har det också rapporterats om översvämningar. I en villa i Älmhult så ska det ha kommit in vatten i källaren. Det är oklart hur stora skador det orsakat, berättar Åsa Andersson på räddningstjänsten i Älmhult.