Engelsmannen Alfred Hitchcock var en berömd filmregissör som hade rysare som tema, med många kända filer på sitt samvete som satte skräck hos tittarna.

Han blev 80 år innan han dog.

De senaste två hockeyveckorna har verkligen bestått av rysare i bästa Hitchcock-stil, där IF Troja-Ljungby haft en av huvudroll.

Det började i Hockeyettan-finalen mot Huddinge.

Troja vann det fösta mötet med 2-1 där Jens Holmström, i boxplay, skrinnade igenom och lirkade in segermålet med en Foppa-avslutning av högsta klass.

Allt var uppdukat för att slå in matchbollen i Ljungby Arena.

Det började inte så bra då det blev 2–4 i den första hemmamatchen, där gästerna avgjorde i tom kasse.

En ny chans kom dagen efter.

Troja hade ledningen med 1–0, men Huddinge utjämnade till 1–1 och rysaren gick till sudden death.

Där avgjorde Dennis Nordström då han fri med Robin Johansson petade in 1–2 och skickade Huddinge till kvalserien medan favoriten Troja förpassades till playoff 3.

Där uppstod nästa rysare, faktiskt redan vid lottningen, där Troja, i egenskap av det bästa seedade laget fick välja motståndare först bland Piteå, Vimmerby och Mariestad.

I min bok försvann Piteå direkt av ekonomiska skäl och kvar fanns således Vimmerby och Mariestad, där jag utan tvivel hade valt de förstnämnda som jag ansåg som den svagaste motståndaren.

Pelle Svensson, Troja-coachen, meddelade dock att truppen enhälligt tog sig an Mariestad, där revansch var främsta orsaken efter 0–3-förlusten i Katrinhallen i allettan.

Bara det valet var också en rysare.

På isen utspelade sig nästa rysare där en plats i kvalserien låg i potten för det vinnande laget.

Första mötet blev olidligt spännande och en riktig nagelbitare.

Mariestad ledde med 1–0, men Troja tryckte in 1–1 i slutperioden och ordnade sudden death. Där blev det dock skaraborgarna som fick sista ordet då Douglas Lögdal satte segerpucken till 2–1 efter 66.01.

Efterspelet var dock ett lågvattenmärke av värsta sort då en ”clown” i Bois-tröja hånade Troja efter förlusten. Troligen triggade det - i mina ögon - grova övertrampet Ljungbylaget enormt.

Annons

Men Troja var ordentligt skakat inför returen i Ljungby Arena, där bara seger räknades om säsongen skulle leva vidare.

Och det gjorde den – efter en gastkramning utan dess like. Det stod 2–2 och allt pekade på en ny sudden death, men efter 59.59 forcerade Tobias Törnkvist in 3–2.

Kalabalik uppstod då Mariestad hävdade att signalen ljöd och tiden var ute. Domaren, Johan Magnusson från Tranås, stod dock på sig och godkände fullträffen innan han flydde in i domarrummet.

Det som sades i korridorerna var inga vackra ord och stämningen var hätsk, där bland annat Mariestads spelare hälsade till Troja-tränaren Pelle Svensson att han skulle vara arbetslös på måndagen.

Även lördagens drabbning blev en ny thriller av stora mått.

Det var upplagt för fest, men stämningen var oerhört dämpad efter tio minuter. Då stod det nämligen 0–2 på jumbotronen och det var endast den tillresta Bois-klacken som hördes.

Men Troja, som av någon anledning blev tagna på sängen av gästernas taktik, vaskade om i kedjeformationerna och fick lite nytt syre.

Stefan Söder reducerade till 1–2 i spel fem mot tre och i slutperioden styrde Sebastian Benker, som var ruggigt rapp och spelsugen, in 2–2 bakom storspelande Arvid Ljung.

Troja var ikapp och arenan kokade.

Men det var inte slut med det.

Daniel ”Trucken” Karlsson, lagets trotjänare och kapten med över 600 matcher i den rödvita dressen, dundrade in 3–2 med ett mäktigt slagskott.

Då var Ljungby Arena i ett lyckorus av sällan skådat slag.

Troja, som verkligen var nere för räkning, hade rest sig och vänt till 3–2 och firande efteråt mellan fans och spelare var verkligen känslofylld.

Men tro mig, jag tror det bara var ett kapitel på nästa rysare som kommer - nämligen kvalserien.

Bara lottningen, som blev färdigställd under söndagen, talar för att det blir en ny påfrestning för alla inblandade, där Visby hemma på torsdag i öppningsmatchen följs av bortakamper mot Västerås och Södertälje.

Får Troja en bättre start än förra året kommer de att vara med ända in i kaklet den här gången. För avslutningen, med tre hemmamatcher på de fyra sista matcherna, talar definitivt för Pelle Svenssons manskap.

Nu gäller det att scouta motståndet minutiöst och måla upp positiva bilder - absolut inga skräckupplevelser som framkallar hjärtproblem - så kan kvalserien sluta lyckligt för Troja under påskdagen den 16 april.

Spänningen i Premier League är dock avgjord. Chelsea leder i överlägsen stil med tio omgångar kvar och inget talar för att de kommer att klappa igenom.

Där bakom är det däremot raffel på hög nivå där Tottenham, som under söndagen besegrade Southampton med 2–1 utan skadade anfallsesset Harry Kane, är med och fightas om andraplatsen.

Den rysaren slutar dock inte förrän den 21 maj.