Spinning Jennies är på väg till Kronoberg för tre konserter. På en spelplats nära dig ges nu möjligheten att se gruppen, först på Ikea Hotell i Älmhult. På torsdag spelar man på Grand i Ljungby och på fredag blir det konsert i Tolg.

Konsertserien anordnas av Musik i Syd tillsammans med kommunerna i Musikriket. I Ljungby ingår konserten i Plötsligt-serien.

Spinning Jennies har enbart bluegrass på svenska på programmet.

– Jag känner bara till ett band till i Sverige, Blue Mountain Boys från Östersund, som uteslutande sjunger bluegrass på svenska, berättar David Ritschard i Spinning Jennies.

– Vi har turnerat otroligt mycket de två senaste åren, men i vår tar vi det lite lugnare. Men utöver Kronobergsspelningarna skall vi ha en tioårsjubileumsspelning i Stockholm.

Fyra album

Spinning Jennies har under de senaste fem åren gett ut fyra album, uteslutande med text på svenska.

– En del av låtarna är tolkningar av traditionellt bluegrassmusik, men det mesta är helt eget material.

Annons

2015 gav Spinning Jennies ut sitt senaste album, med en blandning av svensk lyrik och nordamerikansk bergsmusik. Det var helt och hållet Cornelis Vreeswijks texter som framfördes i bluegrassens form.

– Några av de sångerna kommer vi att framföra i Älmhult och Ljungby, säger David Ritschard, men det blir också material från de övriga albumen.

Texterna betyder mycket för Spinning Jennies, och de är ofta skrivna ur arbetarperspektiv.

Bonnie & Clyde

Hur kom det sig då att det blev bluegrass för David Ritschard.

– Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag och Jonatan Eklund såg filmen Bonnie & Clyde. Vi blev helt sålda på musiken i den filmen. Sedan började vi själva öva och öva, men det var inte så lätt när man inte hade traditionen i sig.

Men övandet gav resultat. För tio år sedan bildades Spinning Jennies av David och Jonatan. De är nu den enda kvarvarande från första sättningen av bandet.

I sin helhet består Spinning Jennies av David Ritschard (sång och gitarr), Jonatan Eklund (dobro), Agnes Odén (fiol), Amanda Forsman Östby (kontrabas) och Nicke Widén (banjo).

Countrymusiken som helhet har ju fått ett uppsving i Sverige under senare år, bland annat efter Jill Johnsons TV-program från Nashville.

– Jag tror också att intresset för bluegrass har ökat en del, säger David Pritschard, som själv kommer att åka till Nashville, tillsammans med Agnes Odén, senare i vår för att uppträda.

Sven-Inge Idofsson