Det var skurken själv, spelad av näringslivschefen Bengt-Göran Söderlind, som till slut kunde meddela nyheten. Det skedde i samband med firandet av kommunens framgång i insamlingen till Världens Barn.

– Titeln är The black light och den handlar om svarta neutroner, berättade han exklusivt för Smålänningen och förseglade därpå sina läppar.

Mats-Ola Pålsson, som tillsammans med barndomsvännen och tillika också Bond-nörd Lars Gahlin i Strömsnäsbruk, startat projektet berättade de disciplinerat har suttit och skrivit manus under över ett år.

– Många har trott att vi skulle göra en parodi. Men det är jätteseriöst! sa han.

Vännerna tyckte helt enkelt inte att den sista Bondfilmen var god nog. Därför ville de göra "den sista riktiga" spionfilmen. Och då en gentlemanna-action med vibrationer från Sean Connery och Roger Moore.

Filmprojektet har väckt stort intresse. Man har nästan 4 000 följare på facebook och Gahlin och Pålsson har blivit intervjuade i morgonsoffan hos TV4.

– När kommer den? har blivit en allt mer återkommande fråga.

Svaret är alltså: I vår, någon gång i maj.

Annons

Arbetet har försenats. Så är det en långfilmsproduktion byggd på noll i budget , amatörer och fritid.

– Vi behövde fixa en strid under vatten. Och hur fixar man sådant då? Jo, det finns ju en dykklubb här...

Mats-Ola Pålsson betonar att det är en icke-kommersiell film. Föga förvånande krävde rättighetsinnehavaren till James Bond det. Därför blir fritt inträde.

– Men jag hoppas att besökarna kan lägga 100 kronor i bidrag (till Världens Barn).

Och vem vill inte se huvudrollsinnehavaren Anders Cöster, från Landskrona, hantera pistolen i farten, bondbrudar, Bengt Gudmundsson som fransk ambassadör, en lokalkänd dataexpert dingla med benen och vara med om ett redigt småländskt bondäventyr?

Dessutom lär skurken (Söderlind) långsamt fälla några oförglömliga ord som blir till en ryslig tempohöjare: Dags att handla!

För övrigt sjunger Mariette (Hansson), känd från Melodifestivalen, ledmotivet.

Det är ännu oklart om filmen får internationell spridning. Men klart är att både Landskrona och Båstad visat intresse för att få visa rullen.