Alliansen, tillsammans med Sverigedemokraterna, vill tillåta gårdsförsäljning av egenproducerat öl och vin. Det rapporterar Sveriges Radio efter en rundringning. Moderaterna hoppas på att kunna lägga fram en gemensam alliansmotion i höst tillsammans med Sverigedemokraterna.

– Det här skulle vara viktigt för att utveckla lantbruket i Sverige så skälen för att införa det är väldigt starka skulle jag säga, säger Lars Hjälmered, gruppledare för Moderaterna i Näringsutskottet till Sveriges Radio.

Ämnet har tidigare varit uppe för diskussion för att utveckla landbruket och förenkla för tillverkare och konsument med direktförsäljning.

Aftonbladet skriver att Lars Hjälmered uppger att han inte anser att det finns några socialpolitiska eller alkoholrelaterade skäl för att inte låta motionen gå igenom. Socialminister Annika Strandhäll (S) menar dock att det inte går i linje med det statliga monopolet.

– När man besöker en vingård i Europa kan man köpa med sig några flaskor hem. Det är bisarrt nog inte tillåtet i Sverige, säger Lars Hjälmered.