Motiveringen till att Strömsnäsbruksborna Lars Gahlin och Mats-Ola Pålsson, upphovsmännen till "Den sista riktiga Bondfilmen", nu finns bland finalisterna till Årets Kronobergare, är att de skapat ett ideellt filmprojekt som engagerat hundratals personer i Markaryds kommun och att det är en film som setts av tusentals i Sverige. Dessutom går alla intäkter från filmen till Världens barn.

I nuläget är det runt 800 000 kronor som spelats in till Världens barn.

Fler finalister

Annons

Övriga finalister till utmärkelsen Årets Kronobergare är Elin Cederbrandt, som är en 18-åring från Växjö som kämpar för en ökad kunskap om diabetes typ 1, Mot Nya Höjder - teknik- och kunskapsprojektet för unga, Växjö DFF som är ett stjärnskott i svensk elitfotboll, samt Owe Svensson i Åby/Tjureda som efter 50 år som ordförande fått se sin förening nå allsvenskan i bandy.

Vid ceremoni

Resultatet av omröstningen till Årets Kronobergare 2017 kommer att tillkännages vid en direktsänd ceremoni i Residenset i Växjö den 3 januari, nästa år. Utmärkelsen delas ut av Länsstyrelsen i Kronoberg och Sveriges Radio Kronoberg och då vill man uppmärksamma insatser som bidragit till Kronobergs utveckling eller som riktat intresset till länet.

I fjol var det Virestadsbon Jennie Lange-Karlsson som fick titeln Årets Kronobergare.