Polisen skickade på tisdagen ut ett pressmeddelande om att de beviljar Stiftelsen Växjö muslimers om böneutrop vid fredagsbönen.

Begränsad ljudnivå

Men det finns vissa villkor i beslutet. Bland annat får ljudnivån inte överstiga 45 decibel inomhus i de bostäder och skolverksamheter som finns i närheten, eller 110 decibel i förskolornas utemiljö.

Högtalarna utanpå moskén ska också riktas på det sätt som polismyndigheten angett. Böneutropen kommer att höras varje fredag mellan kl 13.00.00 och kl 13.03.45 under sommartid och en timme tidigare under vintertid.

Åsiktsmässig neutralitet

Tillståndet gäller från 8 maj till och med 7 maj nästa år och beslutet har tagits med stöd av ordningslagen samt Växjö kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter, skriver polisen i pressmeddelandet.

"Andra synpunkter och intressen, såsom högtalarutsändningens innehåll, har inte beaktats då polismyndigheten ska iaktta principen om åsiktsmässig neutralitet" skriver de i pressmeddelandet.

Het diskussion

Växjö muslimers ansökan om böneutrop har varit en het diskussion i hela Kronobergs län och engagerat många.

Biskop Fredrik Modéus i Växjö rörde upp känslorna när skrev att han var positiv till böneutrop.

– I tusen år har kyrkklockorna ramat in dagen och samlat människor till gudstjänst. Rätten att utöva sin religion är grundläggande i en demokrati, skrev han i ett Facebook-inlägg.

Annons

I Ljungby har det inte varit tal om någon liknande ansökan. Vice ordföranden för Muslimska föreningen i Ljungby, Abdelhak Lahouaichri tycker att hans kamrater i Växjö är fel ute.

Vi är gäster i det här landet och vill inte ha några kulturkrockar. Det här kommer bara att slå tillbaka på oss, sade han i en artikel i Smålänningen.

Tal om folkomröstning

Sverigedemokraterna Växjö och Ungsvenskarna SDU Kronoberg gick ut med att de ville ha folkomröstning om böneutrop.

– Detta är något som engagerat många, både positivt och negativt, och därför vill vi använda den exakta demokratin och ta reda på vad Växjös invånare tycker, sade Nils Sjöqvist Axelson till Smålänningen då.

Krister Salomonsn (SD) i Ljungby kommentar till den föreslagna folkomröstningen var att han delar Abdelhaks åsikt om att böneutrop inte passar in i det svenska samhället.

Relaterat: MP-ledare på besök stöttar böneutrop