Bostadsmarknaden var lugn i november. Både villor och bostadsrätter låg stilla i pris i landet i stort. Så även i Kronoberg. Här har inget hänt med priserna de senaste tre månaderna.

Men på sikt syns ökningar.

Årstakten för prisökningar var sju procent för bostadsrätter och villor i Kronoberg, vilket är i nivå med landet i stort. Men i Ljungby har villorna stigit lite snabbare än i länet i övrigt.

Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik. Det är också bara i Ljungby som man har sålt tillräckligt många villor för att göra prisökningen tillförlitligt. Tolv procent dyrare är husen här i dag, jämfört med samma period förra året.

Villapriserna per kvadratmeter i Kronoberg ligger långt under riksgenomsnittet. Här är villorna cirka 10 000 kronor billigare per kvadratmeter.

— I november har vi sett en kraftig minskning av bostadsutbudet i Sverige. Antalet nya villor som kom ut på marknaden var nitton procent lägre i november i år jämfört med motsvarande period förra året. För bostadsrätter var minskningen fjorton procent, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.