Ljungby FIK hade två deltagare anmälda på helgens mångkamps-SM som arrangerades i Uddevalla. Tyvärr strök sig Alma Kilpeläinen på grund av sjukdom och Ljungby FIK representerades av 15-årige Jacob Thelander.

Det är glädjande att konstatera att Ljungby FIK fyller på i ungdomsleden och att nu även Jacob är på startlinjen i friidrottens kanske ädlaste gren. Jacob tävlade för första gången utomhus i mångkamp i P15, vilket är yngsta åldersklassen på ett SM i friidrott.

Just P15-klassen hade det största startfältet med hela 15 deltagare med alla de bästa i Sverige på plats. Efter smakstarten på inomhus-SM i mars har Jacob fortsatt träna mångkamp och har haft denna tävlingen som säsongens stora mål.

Tillkommer grenar utomhus

I maj genomförde han sin första 8-kamp , vilket är de förutsättningar som gäller som 15-åring, och hade därför de resultaten att jämföra sig med nu. Startfältet på SM var till stora delar samma som på USM, där han placerade sig på plats 15 av 17 startande så det var mot dessa två tävlingar som främst detta SM gällde för hans del.

Skillnaden utomhus mot inomhus är att det tillkommer två grenar, spjut och diskus. Jacob har haft en uppåtgående trend i utvecklingskurvan på de senaste tävlingarna i dessa och flera av de övriga grenarna och för att den goda formen ska betala sig fullt ut i en mångkamp så gäller det att inte missa någonstans i någon gren, förutom att man då även ska hinna träna samtliga grenar.

Annons

Väderförhållandena var inte det bästa då det blåste tidvis -5 i mot eller sidvindar och hällregnade. Detta till trots lyckades Jacob förutom ett nytt personligt rekord på 300 poäng i mångkampen, där samtliga åtta grenar var bättre än den tidigare mångkampen, även slå personligt rekord i fyra grenar individuellt och ett tangerat pers. i en gren.

Åttonde plats

Totalt placerade sig Jacob på en mycket hedrande åttonde plats, endast 10 poäng upptill sjundeplatsen. En väldigt väl genomförd tävling på Jacobs absoluta toppnivå. Individuella grenresultat följer med individuella pers utomhus inom parantes. 80mH 12.43 sek (12,57), diskus 24,97m ( 37,15). Diskusen ställde till det med första kastet i nät, andra stillastående och tredje kastet misslyckat. Den grenen blev en stor besvikelse för Jacob.

Men nya tag direkt till stav där det blev 2,73 ( 2,60 ) och spjut 42,35 (45,15). Den andra dagen inleddes med längd 5,91 (5,91), kula 11,07 (10,98), höjd 1,75 (1,81) och avslutande 800m2.23,18 ( 2.28 ) efter en långspurt där hela fältet passerades.