Totalt var det 24 st lag från hela Sverige som blev inbjudna som kvalificerade på poäng från grundserien. De 16 st bästa MIX lagen- 8 st killar och 8 st tjejer, de 4 bästa tjejlagen ( 8 st tjejer ) och de 4 bästa kill-lagen ( 8st killar ).

I denna fina samling 15-åringar hade alltså Ljungbys killar kvalat in sig som ett av de fyra bästa kill-lagen. För första gången i Ljungby friidrotts klubbhistoria hade vi ett lag med i finalen. (2013 kvalade ett flicklag in från klubben, men deltog aldrig.)

Tävlingsformen är sex st grenar som vardera lagmedlem kan välja att delta i. Antingen i några eller i alla grenarna. De tre bästa resultaten i grenen i laget, sparas och på så sätt samlar laget ihop sin totalpoäng när tävlingen efter två dagar är slutförd.

Starka i spjut

De 6 grenarna är 80m häck, höjd, längd,spjut, kula och 800m. Tävlingen spelas i 4 st pooler.

Första dagen inleddes med på pappret en av Ljungbykillarnas bästa grenar, spjut. Där deltog Jacob Thelander, Johan Kenneryd, Noah Idoffsson, Lucas Jansson och Vincent Persic. Killarna levererade på hög nivå, flera slog personliga rekord och sett över alla lag, topp 3 bland totalpoängen i grenen.

Nästa gren längd, är också en av Ljungbys favoritgrenar. Jacob, Mattis Olsson, Johan och Zinne Eade ställde upp och även här plockade Ljungby många poäng. 3 st killar över 5 meter.

Jacob Thelander i kamp med Hannes Egonsson från IFK Växjö i 80m häck.
Foto: Privat

Ledde tävlingen

Efter dessa två grenarna ledde Ljungbys killar hela tävlingen. Sen var det 80m häck och där sprang Jacob, Johan och Zinne. Två nya pers och ett oturligt fall över sista häcken på Zinne blev summan.

Annons

Nya tag i dagens sista gren, 800 m, dock av kämpen Zinne som tillsammans med Lucas Jansson och Mattis seedades i totalt sju pooler. I medeldistansen dök många specialister upp från storklubbarna och vi i publiken fick se många fantastiska prestationer på hög nivå. Vinnartiden låg på 2,07 och det är ett mycket bra resultat av en 15 åring. I sammanräkningen låg Ljungbys killar nästan 500 poäng högre än i grundserien och på en 16.e plats totalt.

Personliga rekord

Andra dagen inleddes med kula. Vincent, Noah, Johan, Jacob och Zinne tog upp kampen direkt. Efter de tre stötarna hade samtliga slagit personliga rekord! Två var över 10 m och en 11 meters stöt och fina poäng. Sista grenen, höjd, är också en på pappret bra Ljungbygren för våra mångkampskillar Johan och Jacob. Lite trötta ben gjorde att vi satte förväntningar lite lägre, så vi fick tre stycken deltagare i grenen.

In i det sista hade vi ett lite haltande höjdlag, men minuten innan tävlingsstart hade vi Jacob, Johan, Lucas och Zinne på inneplanen och vi hade säkrat poäng efter att alla klarat ingångshöjden. Efter höjden fick vi många nya poäng efter en bra hoppning på hög nivå av Jacob och Johan som stannade på fina 1,79 respektive 1,75 och ett säkrat 3:e poäng med fullt lag.

På 14:e plats

Nya pers av flera hoppare i laget och killarna inväntade spänt lagställningen. Efter sammanräkningen stod det klart att Ljungby slutade som 14:e bästa kill-lag, knappa 200 poäng upp till Huddinge och 600 poäng före Växjö med Täby där emellan. En mycket välspelad lagmatch, enastående individuella prestationer, fina laginsatser och en rolig erfarenhet.