En kommuninvånare som undertecknat med "Upprörd lärare!" skriver genom Markaryds kommun synpunktshanteringssystem "Säg vad du tycker":

"I kväll när jag var ute och promenerade med vår hund vid Getesjön så small det som bara den, 5 gubbar med gevär som var ute och sköt gässen, jag kan förstå att det kanske behövs skjuta några men det var barn i närheten 4 stycken före detta elever till mig som ropade /Namn borttaget/ vad är det som händer vem skjuter? De var jätterädda! Det är väl ändå inte ok att ge sig till att skjuta när det finns barn i närheten?"

Skarp kritik

Lennart Hägelmark, Markaryds kommuns tekniske chef, besvarar synpunkten med en kopia av ett mejl som han fått av kommunjägare Jan Fritjofsson som ledde skyddsjakten. I mejlet berättar Fritjofsson bland annat att alla fem skyddsjägarna inledningsvis fick information om regler och moral, etik och säkerhet.

Skyddsjägarna bar också sina skyddsjägarvästar och de använde stålhagel som ska användas vid vattendrag. Jakten bedrevs mellan 17. 30 och 20. 30 och polisen var informerad, rapporterar kommunjägaren.

Kommunjägaren skriver i sin rapport:

"Det första som hände var att en invånare direkt och mycket skarpt kritiserade vad vi höll på med och hens telefon gick varm så det glödde.

Två gäss fälldes direkt mellan Sjögården och Vårdcentralen.

Ytterligare en invånare (cyklist) tyckte illa om vårt agerande, vi skrämde tydligen barn som dök upp från skolans område.

Annons

Visade sig senare att det nog var ren nyfikenhet då de följde oss till båtplatserna."

Tveksamt område

Därefter tog sig jägarna sig ut på Getesjön och de öar som finns där. De använde då kommunens båt och kommunjägarens egen för att komma åt fler gäss.

Resultatet från skyddsjakten blev sju fällda gäss och ytterligare några ägg som blev prickade.

Skyddsjägarna hade också tänkt jaga gäss på Södergårdsområdet i Markaryd. Men skriver Fritjofsson:

"Tyvärr var mycket fritidsfolk ute och boende hade ögonen på oss så vi avstod från att göra något.

Tveksamt om man kan bedriva skyddsjakt i det området?"

Inte utmana

Det är sådana överväganden som ni får göra ibland?

– Ja, man ska ju inte utmana ödet och provocera fram något i onödan, säger Jan Fritjofsson.

Är det då vanligt med konfrontationer med befolkningen när skyddsjägarna är på uppdrag?

– Jag vill inte säga konfrontation. Men en del människor tycker att det är upprörande och att det är stötande. Och det kan jag förstå.

Men samtidigt, påpekar Fritjofsson, så måste skyddsjägarna fullfölja de uppgifter de får av kommunledningen.

– Och hur man än gör så finns det de som tycker att man göra fel.