Den gamla lanthandeln i Agunnaryd brann ned till grunden 2015. Sedan dess har byborna legat på Ljungby kommun om att fastigheten behöver saneras från brandrester. Inte minst för att fastigheten ligger nära både skola och förskola.

Kommunen hade svårt att få tag på den dåvarande ägaren av fastigheten och varken saneringskrav eller vitesföreläggande ledde någon vart.

Fastigheten såldes efter en exekutiv auktion av Kronofogden och i somras blev det klart med ny lagfart.

Vill ändra plan

Den nya ägaren har överklagat det vitesföreläggande som finns till länsstyrelsen och nu är fastigheten på nytt till salu.

Annons

– Jag vill ha en kommersiell verksamhet på fastigheten och vill att kommunen därför ändrar planen till en industrifastighet. Men detta säger man nej till, säger Magave Altez Vargas.

Han menar också att han ansökt om anstånd med saneringen, men att kommunen inte lyssnat.

Värdet på marken för fastigheten är 300 000 kronor, men Magave Altez Vargas säljer fastigheten billigare än så.

– Runt 100 000 kanske, säger han.

Inte tagit upp

Anna Andersson på miljö- och byggkontoret i Ljungby menar att frågan om ändrad detaljplan för fastigheten inte varit uppe till politisk diskussion ännu.

– Nej det har varit lite oklart vad han velat ha där. Det har talats om återvinningsstation eller miljöstation, men inte funnits något konkret att ta ställning till, säger Anna Andersson.

Vitesföreläggandet för fastigheten är i nuläget 25 000 kronor och fastighetsägaren har tre månader på sig att åtgärda saneringen, innan vitet ökar med lika mycket.