Tio entreprenörer gör upp om östra Sveriges främsta entreprenör. För vinnaren väntar sedan Sverigefinal.

Fakta: Årets finalister

Niclas Jonsson, Böta Kvarn Bränslepellets AB, Ruda Högsby

Anders Vingeborn, IMA Norscan..

Fakta: Årets finalister

Niclas Jonsson, Böta Kvarn Bränslepellets AB, Ruda Högsby

Anders Vingeborn, IMA Norscan AB, Gnosjö

Tom Olander, Jool Invest AB, Lessebo

Magnus Johansson, Kalmar Motor AB, Kalmar

Rune Andersson, Ljungby Maskin AB, Ljungby

Jan Möllefors, Sjöbergs Workbenches AB, Stockaryd

Sture Andersson, SwePart Transmission AB, Liatorp

Jessica Goodwin, T H K i Sandsbro AB, Växjö

Linda Petersson och Terese Smålander Carlstedt, Telin Rekrytering & Konsult Syd AB, Kalmar

Carin Magg, TUC Sweden AB, Tranås

– Samtliga tio företagare är riktiga entreprenörssjälar som verkligen förtjänar att uppmärksammas lite extra, säger David Barmé, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i region Öst, i ett pressmeddelande.

Rune Andersson byggde 1983 sin första egenkonstruerade hjullastare på gården utanför Ljungby.

Omsätter 352 miljoner

Sedan har det bara fortsatt och i dag har Ljungby maskin 111 medarbetare. På fabriken, på 12 000 kvadratmeter vid E4, byggs ungefär 200 maskiner per år och företaget omsätter 352 miljoner kronor, enligt EY.

Branschen domineras av stora multinationella tillverkare, men det är i hög grad Ljungby maskin som leder utvecklingen och hittar nya lösningar.

Det allra senaste är en spårgående hjullastare som är helt unik i sitt slag.

Annons

Sture Andersson satte, tillsammans med sina bröder, Ljungby på världskartan som ett centrum för tillverkning av tunga gaffeltruckar, som i dag dominerar världsmarknaden.

Ökar vinsten varje år

2014 gick han vidare och köpte Swepart Transmission, som tillverkar kugghjul och växellådor till tunga fordon. Sture Andersson såg företagets potential och gjorde vissa omstruktureringar och organisationsförändringar. Sedan han kom in i bolaget har både vinst och omsättning ökat varje år.

Swepart har en egen konstruktions- och utvecklingsavdelning som tar ett helhetsansvar från idé till färdig produkt och serietillverkning.

I dag har företaget två fabriker, cirka 250 anställda och en omsättning på 422 miljoner kronor, enligt EY.

”Ingen enkel uppgift”

Årets finalister har granskats utifrån sex kriterier: entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande.

– Precis som tidigare år har vi fått in massor med nomineringar och juryn hade ingen enkel uppgift när de utsåg finalisterna. Det vimlar av spännande företagare i östra Sverige och det känns helt fantastiskt att kunna presentera så här starka kandidater år efter år, säger David Barmé.

Weinhandl i juryn

Den 21 november avgörs vem som får priset. Noterbart är att den före detta ishockeyspelaren, Mattias Weinhandl, är med i juryn.

Vinnarna i samtliga kategorier i de sex regionfinalerna möts den 25 januari i den nationella finalen i Stockholms stadshus. Den nationella huvudprisvinnaren får sedan representera Sverige i världsfinalen i Monte Carlo i juni, där entreprenörer från fler än 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.