Pontus Bengtsson berättar hur personalen fick ta fram ett basebollträ för att skydda sig mot mannen, som verkade vara mycket drogpåverkad.

– Han sa att han skulle märka mina kollegors barn, säger Pontus Bengtsson, affärsbiträde på Intersport.

Det var vid lunchtid på lördagen som Pontus Bengtsson, mitt under de stressiga lunchtimmarna på Intersport, upptäckte att larmet gick när en man lämnade butiken. Pontus följde efter mannen ut genom butiken för att stoppa honom.

– Jag gick bara ut och lade handen på hans axel. Han hade två kepsar gömda under jackan. Då sa han att han ville betala för kepsarna, men han var ju redan ute på parkeringen.

Allt lugnt. Pontus tog med sig snattaren, en man i 25-årsåldern, tillbaka in i butiken. Polisen kontaktades och personalen tog med snattaren till lunchrummet i väntan på patrullen.

Kompisarna snattade

Medan personalen väntade på polis gick larmbågen igen. Två av snattarens kompisar, som liksom den förste snattaren greps av polis efter flera andra brott under kvällen, hade lämnat butiken. Pontus hämtade tillbaka dem, men kunde inte bevisa att de stulit något.

– De kastade sakerna inne på lagret när jag tittade bort i en sekund. De var också klart drogpåverkade, och jag bestämde mig för att det var bäst att släppa dem. Jag hittade ju grejerna på lagret sedan, berättar Pontus.

Hotfull stämning

Annons

I personalens lunchrum höll Pontus två kollegor ett vakande öga över den förste snattaren i väntan på polis.

– Då blev han väldigt hotfull. Han drog fram en butterfly, en sådan här stilettkniv, och började vifta med den, berättar Pontus Bengtsson.

– Han hotade både mina kollegor och deras familjer. Sa att han skulle märka deras familjer, märka deras barn, berättar Pontus.

Det var då de kände att de behövde försvara sig mot den hotfulle mannen. Pontus kollega tog ett basebollträ som stod bakom dörren och viftade med det framför mannen för att han skulle släppa kniven.

– Det gjorde han också, efter en stund, så vi kunde sparka undan den.

Efter en stund kom polisen och kunde efter att ha hört både snattaren och personalen ta med sig snattaren från butiken.

Farligt jobb

Det är inte första gången Pontus befinner sig i fara på jobbet.

– I oktober började jag mitt jobb här. Jag var höghöjdsklättrare innan, var på 300 meter i iskyla och jobbade med telefonledningar och sådant, men jag bestämde mig för att sluta för att det var livsfarligt. Men jag har aldrig befunnit mig i så mycket fara som sedan jag började jobba inom handeln, säger Pontus Bengtsson.

– Jag har blivit påkörd av brottslingar som har stulit saker, neddragen i marken, och nu har jag blivit hotad med kniv. Det är helt sjukt, berättar Pontus Bengtsson.

Pontus och hans kollegor har anmält mannen, som nu sitter gripen efter att ha begått fler brott, till polisen. Denne har även anmält personalen för misshandel.

– Men de är väl vana, gör sådant här hela tiden, så det är väl en rutin att göra en motanmälan, säger Pontus Bengtsson.

Snattaren var samma person som senare under kvällen var delaktig i stöld och skadegörelse vid en bostad i Klockaregårdsområdet i Ljungby. Han och hans kumpaner greps av polis, två vid huset där stölden begicks, och två efter en biljakt senare under kvällen i Annelundsområdet.