Ungefär 20 vanliga villor får el från ett fält med solpaneler i Hamnedatrakten sedan snart två år. Det är markägaren Håkan Rydhé som gjort för fem år sedan började fundera på om inte solel måste vara framtiden.

Han tog kontakt med Kjell Klasson på German Solar i Hästveda, som sedan många år arbetat med att projektera och installera solel på allt från villatak till stora markanläggningar. 2015 började fältet mitt ute i skogen planeras för solpaneler och hösten 2016 var produktionen igång.

– Här finns 1 528 solpaneler som ger 400 kilovolt, berättade Kjell Klasson när Markaryds Centerkrets var på studiebesök häromkvällen.

Alla kommunala byggnader

Hade Eons ledningsnät klarat mera kunde anläggningen blivit dubbelt så stor.

– Vi fick igenom i kommunen att solpaneler skulle monteras på kommunhuset när det byggdes om, berättar Sven Jansson, gruppledare för Centerpartiet.

– Nu vill vi att solceller installeras på alla kommunala byggnader. Många skolor och andra fastigheter passar utmärkt för det, säger Sven som själv har planer på solceller på ladugårdstaket hemma i Skararp.

Den viktigaste råvaran i solpanelerna är kisel,som finns naturligt nästan överallt. De solpaneler som Kjell Klasson levererar kommer från Litauen.

Varför beställa material från andra sidan jordklotet när det går att få bra leveranser från grannen, kommenterar Kjell, som också ser fördelar med att ha kontakt med ett ganska litet företag bara ett par timmar bort.

Annons

Livslängd på 40 år

Investeringen var ungefär 4, 7 miljoner kronor plus moms. Därav finansierades nästan 30 procent med ett statligt bidrag på 1, 2 miljoner (maxbeloppet).

Håkan Rydhé räknar med att investeringen är betald på 15 år, men eftersom elpriset gått upp nu kan det gå fortare. Den tekniska livslängden på solpanelerna utlovas till 40 år.

Att solel är framtidens el är Kjell Karlsson och Håkan Rydhé helt överens om. Riksdagen har målet att upp till tio procent av den svenska elen ska komma från solen 2030. Då behövs många anläggningar av den typ som nu producerar el i Hamneda.

Relaterat: Moln över solsatsningen hos Lars Bard
Relaterat: Myndigheten vill granska sol-fallet i Ularp