En forskningsrapport visar hur kroppens celler blir yngre.

I studien undersökte man vilken påverkan mörk choklad och rödvin har på cellerna.

Forskarna kom fram till att ett ämne i dessa livsmedel inte bara föryngrar själva huden – utan även hela kroppen, skriver Aftonbladet

Orsaken är ett ämne som heter flavanoler. Det verkar antiinflammatoriskt och innehåller mycket antioxidanter.

Forskarna använde sig inte bara av choklad, rödvin utan även blåbär och röda vindruvor i studien och såg effekt på cellerna efter bara några få timmar.

Annons

Dr Eva Latorre, forskare vid University of Exeter, utförde experimenten och blev förvånad över hur mycket och hur fort cellerna förändrades. På bara några timmar syntes en tydlig effekt.

— När jag såg cellerna föryngras kunde jag inte tro det. Dessa gamla celler såg ut som unga celler. Det var som magi, säger hon i ett pressmeddelande om studien.

Hon upprepade experimentet flera gånger och varje gång blev det samma effekt.

— Jag är mycket exalterad över vad denna forskning visar och den stora potentialen för ytterligare forskning kring detta, säger Eva Latorre.

Redan tidigare har studier visat att flavanoler förbättrar vårt minne och förbättrar vår kognitiva förmåga på lång sikt.

Professor Richard Faragher vid University of Brighton säger i pressmeddelandet att han ser en enorm potential för denna sorts forskning som kan ge oss inte ett längre liv, men ett friskare liv utan många av de sjukdomar som drabbar oss när vi blir äldre.

Den aktuella rapporten är gjord av en grupp forskare vid universiteten i Brighton och Exeter.