Smålänningen

Annons

Colin trea i sagotävlingen

Colin trea i sagotävlingen

Colin Johansson från Lidhultsskolan fick tredje pris i 2019 års sagotävling, som anordnades av Sagomuseet och Ljungby kommun för kommunens femteklassare.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Sagobygdens egen musikfestival

Berättande i form av sång och musik är ett viktigt inslag i dubbelfestivalerna i Ljungby; Berättarfestivalen och Musik i Sagobygd. Det blir världsmusik av olika slag, men också kända svenska sångare som Sofia Karlsson och Evert Ljusberg.

Vem får Mickelpriset i år?

Precis lika gammal som Berättarfestivalen är Mickelpriset. I år delas det ut under invigningskvällen.

Här är alla berättarna i festivalen

Den 13-16 juni avgörs den 30:e Berättarfestivalen i Ljungby. Här presenteras alla medverkande.

Jubilaren tittar mot skyn

Den 30:e Berättarfestivalen står för dörren. 13-16 juni kommer berättare från hela världen till Ljungby - och det blir också avstickare till Värnamo. Tillsammans med parallellfestivalen Musik i Sagobygd dras intresset mot Ljungby.

Leticia vann sagotävlingen

Leticia Boboc från årskurs 5 på Kungshögsskolan i Ljungby vann årets sagotävling, som anordnades av Sagomuseet och Ljungby kommun för kommunens femteklassare.
Den här berättelsen utspelar sig år 1942. Det andra världskriget hade börjat och England var attackerat.

Ellen tvåa i sagotävlingen

Ellen Hjert från Astradskolan i Ljungby fick andra pris i 2019 års sagotävling, som anordnades av Sagomuseet och Ljungby kommun för kommunens femteklassare.

Festivalen börjar ta form

I mitten av juni hålls årets Berättarfestival med Musik i sagobygd i Ljungby. Innehåll och teman börjar redan klarna och vissa artister har redan presenterats.

Det muntliga berättandet prioriteras

I fullständig enighet antogs den nya kulturplanen för Kronobergsregionen vid Regionfullmäktiges senaste sammanträde. Att länet skall vara en internationell arena för muntligt berättigande är en av de fem prioriterade utvecklingsområdena som finns i planen. Sagobygden med Sagomuseet och Berättarfestivalen i Ljungby är en betydande del av berättartraditionen.

Succé för Berättarfestivalen

Flera föreställningar av årets Berättarfestival blev en succé och många var helt slutsålda. Fler än 4000 biljetter såldes.

Starkt om att ha en bror med Downs syndrom

Anton Lind var sex år när han blev storebror till Love, en liten kille som visade sig ha Downs syndrom. På Berättarfestivalen delade han med sig av den berg- och dalbana som de båda gått igenom, inför en märkbart taget publik.

Eivor berättar om kriget och då hon förstod att pengar inte är allt

I fredags Smålänningen berättade Eivor Larsson delar av allt hon varit med om under sitt snart 90-åriga liv. Men under 90 år hinner man med en hel del och här följer fler av Eivor Larsson minnen.

Volvo återkallar 86 000 bilar i Sverige

Volvo återkallar drygt en halv miljon bilar globalt, varav 86 000 i Sverige.
Orsaken är en felaktig motorkomponent som i värsta fall kan leda till att bilen börjar brinna.

Allt fler upptäcker biblioteket på stranden

Allt fler använder sig av det mobila biblioteket på stranden.
Men det har inte varit på plats lika ofta som i fjol.
– Vädret har stundtals varit dåligt, säger bibliotekarie Emma Bengtsson.

Discgolfen intog Haganäsparken

Under lördagen spelades Smålandstouren i den något ovanliga sporten discgolf i Haganäsparken, Älmhult. Närmare nittio utövare ifrån södra Sverige intog parken vars terräng var fylld utav utmaningar.

Familj valde annorlunda semester

När familjen Ny skulle planera sommarens semester var det tågsemester som togs upp som förslag. De hade fått mycket information från olika nyhetsmedier att det var dags att skippa flyget för miljöns skull och så blev det. Tågresan till Italien med tre barn gick dessutom hur bra som helst och nu tittar familjen på nästa års tågsemester.

Insändare: Okunskap att lägga ner Återbruket

Programmera för att förbättra liv

I oktober ska evenemanget The Considition hållas i Ljungby där programmerare träffas för att tävla i programmering. Tävlingen sker i samarbete med Globhe och målet är att hjälpa människor runt om i världen.

Stoppar fisket för att rädda arten: "De flesta strök med"

Den varma och torra sommaren 2018 gjorde att Vetlanda Sportfiskeklubb stoppade försäljningen av utvalda fiskekort. Uppehållet fortsätter även i år då de befarar att både öringen och den fridlysta flodpärlmusslan kommit till skada.
– I år känns det inte bra, vi tror inte att vi fick någon återväxt, säger ordförande Emil Timotic.
Artikel 2 av 19
Sagobygdens egen musikfestival
Tillbaka till startsidan