Bara en sådan sak.

Jag var faktiskt på plats på Enevallen för en dryg månad sedan för att göra ett reportage, men väl framkommen efter att ha kört de knappa fyra milen stod det klart att matchen var inställd och hade flyttats till Borås.

Ny chans

Lite moloken fick jag vända hemåt. Den gången.

Fakta: Cricket

Cricket spelas på en stor ovalformad gräsplan i vars centrum finns en rektangulär cirka 20 ..

Fakta: Cricket

Cricket spelas på en stor ovalformad gräsplan i vars centrum finns en rektangulär cirka 20 meter lång gräsfri yta. Det ena lagets deltagare skall var och en vara slagman och som sådan försöka åstadkomma så många poäng som möjligt. Poängen räknas som runs, och innebär att slagmannen med ett slagträ skall slå till cricketbollen ut på planen och därefter löpa utefter den gräsfria ytan till den andra ändan utan att brännas. Det andra lagets deltagare skall var och en vara kastare och försöka bränna ut slagmännen och begränsa antalet runs. Under en match turas lagen om att slå eller kasta.

Men i lördags fick jag en ny chans. Med mig följde kollegan Sven-Inge Idofsson som också var nyfiken på hur cricket utövas.

Reglerna (se faktarutan) påminner lite om brännboll och man lär sig dem ganska snabbt, faktiskt.

Vi kom i god tid innan matchstart, men trängseln var inte påtaglig på något sätt. Och det var inte så konstigt, då vi faktiskt var ensamma som utomstående publik runt Enevallens cricketplan frånsett några materialförvaltare och närmast sörjande från de båda lagen.

Domare från Kalmar

Innan matchstart hinner vi även skaka hand med Arfat Tahir, som är en av grundarna till Älmhult CC, som hälsar oss välkomna på ett artigt vis.

Matchen, som skulle startat vid middagstid, blir en kvart försenad då gästande Malmö CC anländer lite sent, men det bekymrar inte domaren Mazid Khan Pathan, som tagit tåget från Kalmar för att leda matchen och besöker Älmhult för första gången.

– Jag åkte hemifrån klockan nio på morgonen och är hemma sju på kvällen. Det blir en lång dag.

Vad tror du om matchen?

– En match kan ta drygt tre timmar, beroende på hur skickliga spelarna är, förklarar Mazid, som inte blir rik på kuppen som cricketdomare.

– Vi får 400 kronor från förbundet och då ingår resan. Men jag dömer inte för pengarna, utan för att jag älskar sporten som är mitt stora intresse.

Malmö största klubben

Innan matchstart är det slantsingling mellan lagens kaptener och den vinner Malmö.

Men det visar sig också vara det enda de vinner.

– Vi är den största cricketklubben i landet med tre lag i seriespel och bildades 1980, berättar klubbens ordförande Masood Zaigham.

Men det visade sig inte hjälpa skåningarna.

Svenska Cricketförbundet startade för övrigt 1990 och nu finns 63 föreningar verksamma runt om i landet från Malmö i söder till Skellefteå i norr.

Bollen borta

Det visar sig ganska snabbt att Älmhult - som består av spelare från Indien, Pakistan och Afghanistan - är ett skickligt lag där speciellt deras kastare får Malmös slagmän att se ganska mänskliga ut.

Annons

– Jag bor i Hovmantorp, men spelade för Karlskrona tidigare. Jag fick nys om att Älmhult hade ett bra lag och bytte till dem den här säsongen. Och hittills har det gått bra. Vi har många duktiga spelare, säger Imran Sabawoon, som bär nummer 22 på ryggen med namntrycket Ihsanullah.

– Men det är fel. Jag glömde min tröja hemma i hastigheten, men fick låna en annan av en lagkamrat när jag kom hit. Det går bra, skrattar Imran.

Den enda dramatiken som uppstår under den första halvleken är när matchbollen försvinner i det höga gräset utanför planen.

Alla elva spelarna i ÄCC är plötsligt involverade i sökandet och efter fem minuter hittas bollen av Denish Adhikari, som är klubbens veteran med sina 45 år, men som den här gången sitter på en träbänk och följer laget från sidan.

– Skönt, för en ny boll kostar runt 300 kronor, berättar Arfat Tahir.

Mild sås...

Då Älmhult lyckats bränna Malmös samtliga slagmän är det dags för lite mat - från Pakistan - tillagad av Arfat Tahir, som bjuder på en tallrik med bröd och kyckling från sitt hemland.

Efter en tugga ber jag om lite vatten.

– Du ska vara glad. Såsen är den milda varianten, skrattar Krishna Chaitanyou Digumuathi från Indien som också är en av klubbens grundare.

Men det var gott. Riktigt gott.

Och när det gäller framtiden ser den också ljus ut för Älmhults CC.

– Vi har 35 medlemmar och siffran växer stadigt. En gång i veckan tränar också våra ungdomar som är i åldern 5–13 år, fortsätter Krishna.

En sak klubben jobbar med är att sprida budskapet om att de finns till med sina fina plan, som invigdes förra året.

– Vi åker runt till skolorna i kommunen och försöker locka nya spelare till oss.

Hur har ni det med sponsorer?

– Vi fick hjälp av kommunen och Smålandsidrotten med att bygga planen förra året som kostade runt 130 000. Det är vi evigt tacksamma för. Men vi hoppas nästa säsong att några företag vill synas på våra matchtröjor, berättar Arfat Tahir.

”Ha roligt”

Matchen?

Den vann Älmhult med 116–115.

Att inte segersiffrorna blev större förklaras av att matchen är vunnen när de tagit sig förbi motståndarens resultat.

Mazid klarar sitt domaruppdrag med glans, mycket tack vare att spelarna i de båda lagen uppträder korrekt och inte protesterar mot några domslut.

Det var Älmhults tredje raka seger i division 1, sedan de tidigare besegrat både Landskrona och Göteborg.

– Vi har fått en bra start på säsongen. I det här gånget är det ingen som gillar att förlora, utan det gäller att visa attityd och ha roligt ihop. Då brukar det bli bra resultat, förklarar Arfat Tahir.

Förekommer det inget bråk eftersom ni tillhör olika nationaliteter?

– Nej, inte alls, försäkrar Arfat Tahir.

Man kan onekligen säga att cricket förbrödrar i Älmhults kommun.

Och känslan är att sporten kommer att etableras med tiden.

Tack vare ett underbart gäng eldsjälar med olika nationaliteter som trivs tillsammans.

En klubb som jag gärna besöker igen.

Det var ett oförglömligt minne.