Initiativtagare och arrangör är Annelis Johansson, kulturell mångsysslare, som skriver, producerar, regisserar...

Hon förklarar tanken bakom den förestående dansveckan.

- Jag vill höja kvaliteten på dansen i Ljungby, och jag vill gärna lyfta fram kompetensen hos våra danslärare.

Inslagen under dansveckan utgör en bred översikt av olika dansstilar. Det handlar om streetdans, modern dans, balett, jazzdans, breakdance och dansmeditation. Flera av dessa beteckningar är dessutom samlingsnamn för flera danser med specifika likheter.

Bredd och djup

Men det är inte bara bredden inom dansen som Annelis Johansson vill fästa uppmärksamheten på. Hon vill också förmedla en fördjupad insikt om vad dans egentligen handlar om. Det är teknik och rörelsemönster men också känsla och inlevelse. Och i sammanhanget finns även ett visst mått av fysiologi, kännedom om kroppen och dess förmåga. Dansen ska enkelt uttryckt vara snäll mot kroppen.

Kvalificerat

Annons

För att förmedla denna insikt har Annelis Johansson mobiliserat en kvalificerad grupp danslärare, flertalet med rötter i Ljungby.

En av dessa är Ida Linnér, som är examinerad ämneslärare i dans. Bakom sig har hon utbildningar i Stockholm och New York och därtill fem års studier vid Luleå tekniska universitet.

Under dansveckan i Ljungby kommer hon att vara instruktör i streetdans och jazzdans. Övriga lärare är Katta Nelander (balett), Moa Lund (modern dans och jazzdans), Youssef Hajjaj (breakdance) och Annelis Johansson själv (dansmeditation).

Inga begränsningar

Dansmeditation?

Enligt Annelis Johansson är det en dansform för alla människor, oavsett förmåga och förutsättningar.

- Det finns inga begränsningar. Du kan vara med, även om du sitter i rullstol eller har något annat funktionshinder, säger hon.

Återkommande?

Dans är inte bara en konstform utan i hög grad en social företeelse. Annelis Johansson hoppas därför att det dansanta Ljungby tar tillfället i akt att lära mera. Eftersom det är första gången som dansveckan anordnas, har hon ingen erfarenhet av att falla tillbaka på vad gäller det publika intresset. Men hon har känt av en efterfrågan hos personer i sin omgivning, och förhoppningen är därför att det utfallet ska bädda för en fortsättning.

- Min önskan är att dansveckan återkommer varje år.

Enligt Annelis Johansson vänder sig arrangemanget i första hand ungdomar, men det utesluter inte att personer med några ytterliga år på nacken kan vara med.

- Till exempel dansmeditation passar deltagare i alla åldrar, säger hon.

Dansveckan genomförs i samverkan med Judys Danscenter.