En obehaglig röklukt har spridit sig in över Ljungby kommun. Det har fått många att reagera och ringa kommunens växel som direkt till Räddningstjänsten.

– Det är en avfallsanläggning som brinner i Gottåsa utanför Vislanda, säger styrkeledare Markus Hedin vid Räddningstjänsten i Ljungby.

– Men det är så pass långt i från så att det är ingen fara.

Kraftig plym

Larmen gick vid sextiden under tisdagskvällen. Det hade börjat brinna på företaget Alwex recyckling i samband med starten av en sorteringsmaskin. Och elden spred sig sedan till ett intilliggande lager.

Rökutvecklingen blev kraften. Plymen kunde ses ända till Ljungby.

Räddningsstyrkor från fyra olika stationer var på plats och lyckades begränsa branden till ett cirka 100 gånger 100 meter stort område.

Boende i närheten uppmanades att stänga dörrar, fönster och ventilation.

När vi ringer räddningschefen på Värends räddningstjänst på onsdagens förmiddag säger han:

– Läget är oförändrat. Det brinner fortfarande men det finns ingen risk för spridning. Och det kommer nog att fortsätta brinna, gissningsvis åtminstone något dygn till.

Inte farlig

På frågorna om vad det är som brinner och om röken är farlig, har han inga egentliga svar.

– Vet inte. Det ska vara blandat avfall, däremot inte hushållsavfall. Ingen rök är bra, men vi har inte bedömt det som farlig. Men man kan känna ett visst obehag.

Annons

Enligt Gunnar Karlsson, räddningstjänsthandläggare på länsstyrelsen i Växjö, blev myndigheten aldrig larmad.

Han kände själv rökdoften i hemmet i Gemla och konstaterade att det inte var från den egna pelletseldade pannan.

– Fick svaret lite senare när jag tittade på teve-nyheterna. Jag har inga synpunkter på att vi inte fick larmet. Det var ju en rätt så ordinär utryckning, säger han.

Onödiga samtal

Samtidigt säger han att det är en balansgång. Bränder som denna kan generera onödig påringing till SOS Alarm.

– Jag minns för tiotalet år sedan då det luktade skogsbrand i södra Sverige. Men det brann ingenstans. Röken kom från stora stäppbränder i Ryssland. Och vi vet att det stack i näsan tio tjugo mil bort från den stora skogsbranden i Västmanland häromåret, säger Gunnar Karlsson.