På Sunnerbogymnasiet finns en hel del muslimer, inte minst bland vuxeneleverna, men något bönerum finns inte i dagsläget och detta vill Muslimska föreningen ha ändring på.

– Vi har pratat med rektorn, som sa att det inte blir någonting, säger Abdelhak Lahouaichri, ordförande i föreningen, som dock samtidigt fått besked om att frågan ska tas upp i styrelsen.

Han har sedan dess ringt till skolan ett antal gånger, och upplever att ledningen inte tar dem på allvar.

– Det räcker med ett två kvadratmeter stort rum, mer begär vi inte, säger han.

Då bönerum saknas har det hänt att elever gått ner på knä för att be ute i korridoren. Detta resulterade vid ett tillfälle i att någon på skolan ringde polisen, enligt Abdelhak Lahouaichri.

– De trodde eleven var terrorist! säger han.

Måste stressa

Eleven Ahmad Saharou har redan tidigare, för ett år sedan, lämnat in en skrivelse om bönerum. Han fick då rådet att be inne i klassrummet på rasten.

– Men jag vill inte köra ut de andra eleverna, som kanske vill vara där och vila, säger han.

Annons

För kvinnorna är det extra jobbigt, då de inte är bekväma med att män ser dem när de ber, och det finns även muslimer bland gymnasieeleverna som skulle uppskatta ett bönerum.

Muslimerna ber varje dag mellan halv ett och halv två. Därtill har de en gång i veckan fredagsbön i moskén.

– Då måste eleverna stressa, för att komma till lektionerna i tid, enligt Abdelhak.

Finns inga rum

Jimmie Nilsson, som är gymnasiechef, säger svart på vitt att önskemålet om ett bönerum är en icke-fråga för skolan just nu. Det handlar dock inte om något moraliskt ställningstagande från skolans sida.

– Det beror helt enkelt på att vi är så trångbodda. Vi har inte några rum att tillgå, säger han.

Kan det bli aktuellt med ett bönerum längre fram?

– Eftersom det inte är aktuellt nu så stoppar vi den diskussionen, svarar Jimmie.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Willforss (C) kände inte till önskemålet från Muslimska föreningen.

– Det är skolorna själva som bestämmer. Skolan har rätt att upplåta lokaler till olika grupper, men det är ingen skyldighet, säger han.

Nils-Göran Jonasson, tillförordnad barn- och utbildningschef, förklarar att utbildningen vid en skolenhet eller förskoleenhet med offentlig huvudman ska vara icke-konfessionell.

– Det innebär dock inte att det är förbjudet för skolan att ge tillgänglighet till någon form av rum på annan tid än undervisningstid om det finns plats att anvisa.